katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
520.
Datum zveřejnění: 4.2.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5515
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych poradit: s přítelem jsme probírali názor jednoho muslima, který na nedávnou televizní zprávu o německém kanibalovi zareagoval slovy: pokud vy katolíci věříte, že jíte tělo a krev Krista, nemáte onomu kanibalovi co vyčítat, neboť jste úplně stejní jako on. Co mu na to říct? Díky.

521.
Datum zveřejnění: 21.10.2004
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5514
Otázka:
Dobrý den,
mám otázku ohledně Panny Marie. Dle nauky círke nebyla zatížena dědičným hříchem. (Znamená to tedy také,že nikdy nezhřešila ve svém životě,anebo jen nebyla zatížena hříšnou přirozeností?) Ale jak mohla být bez (dědičného) hříchu, když v epištole Římanům 3,23 je jasně napsáno "Všichni zhřešili a jsou daleko od Boží slávy." V Kralickém překladu dokonce verš zní "Neboť není rozdílu. Všickniť zajisté zhřešili, a nemají slávy Boží." Je tam výslovně řečeno všichni, v kraličtině ještě umocněho slovem "zajisté", aby nebylo pochybností. Jak z toho může být Panna Maria vyjmuta?
Děkuji moc za odpověď!

522.
Datum zveřejnění: 2.1.2003
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5511
Otázka:
V nedávné době jsem nalezl informaci, že je-li v Bibli řeč o víně, tak se nejedná o víno v pravém slova smyslu vždy, ale často i o mošt, nikoli tedy kvašený nápoj. Zvlášť patrné je to v cizím znění, kde jsou používány odlišné výrazy pro víno kvašené a nekvašené, příp. výraz, který vyjadřuje obojí smysl. Například při Večeři Páně je řeč o krvi - "plod vinné révy", čili je možné, že nešlo vůbec o víno, ale mošt, který v té době byl odpařováním a zahušťováním uchováván i delší dobu v nekvašeném stavu. Vždy se varovalo před kvasem... Jedl se nekvašený chléb, proč tedy kvašené , alkoholické víno?

523.
Datum zveřejnění: 11.4.2003
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5507
Otázka:
Dobrý den, s blížící se květnou nedělí mi stále více hloubá v mysli pojem "Syn Davidův"(Hosana, Davidovu Synu).Mohl byste mi prosím tento termín nějak blíže vysvětlit, proč "Syn Davidův".Právě na květnou neděli chystám se scholou píseň s těmito slovy a děti mě zaskočily otázku, proč se Kristu říká "Syn Davidův", když David nebyl jeho otec.Hledala jsem to v katechismu, ale ani tam se o tom nijak blíže nepíše. Mnohokrát děkuji. Požehnaný den.Jiřina K.

524.
Datum zveřejnění: 15.1.2004
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Počet shlédnutí: 5507
Otázka:
Pokud chce člověk Bohu něco soukromě slíbit (např. čistotu), musí tak učinit před knězem?

525.
Datum zveřejnění: 29.6.2004
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5505
Otázka:
Dočetla jsem se, že k nejzákladnějším liturgickým symbolům patří chléb, voda, víno, svíčka a olej. Ráda bych věděla více o symbolickém významu těchto věcí. Děkuji.

526.
Datum zveřejnění: 10.8.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5505
Otázka:
Pomalu každý kněz požaduje po věřících: Pravidelné čtení písma, konání dobrých skutků, růženec, pokoru, pravidelnou účast na mši. Ptám se k čemu mi je pravidelné memorování Písma když mi je skryt jeho vnitřní smysl? Kdo mi ho vysvětlí, misto blbého moralizování a stupidních rad typu:za postní období přečti celé Písmo.Proč se mám modlit pravidelně růženec, když mysl není svěží, pokojná a otevřená? Není z toho chudák Panna Maria paf, když ji neustále říkám jak kolovrátek jedno a to samé? K čemu být upnut na historického Krista, když Kristus uvnitř mne neroste?

527.
Datum zveřejnění: 9.3.2010
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Počet shlédnutí: 5503
Otázka:
Chvála Kristu, zajímalo by mě, jaké apoštolské zahraniční cesty plánuje papež Benedikt na letošní rok.

528.
Datum zveřejnění: 3.4.2008
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 5497
Otázka:
Rád bych věděl, jestli existuje nějaký „kanonizovaný“ český text modlitby Zdrávas, Maria. Jde mi hlavně o slova „…požehnaná ty/tys/jsi mezi ženami…“. Vzhledem k tomu, že modlitba růžence patří bezesporu k nejčastějším společným modlitbám, bylo by asi vhodné stávající nejednotnost nějak usměrnit.

529.
Datum zveřejnění: 10.12.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5494
Otázka:
Zajímalo by mě otázka pekla, pokud tedy existuje, kdy vzniklo, kdy, popř. kdo je jeho tvůrcem.

530.
Datum zveřejnění: 16.4.2004
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Katolická církev a církve, Duchovní život
Počet shlédnutí: 5490
Otázka:
Mám prosbu - zajímá mě, kdo je autorem všech mešních modliteb. Z jaké doby pocházejí? Některé slovní obraty mi připadají „nešťastné“, např. „…podle Spasitelova příkazu…“ atd. Chápu, že při jakémkoliv obřadu dochází i k určitým „obřadním frázím“. Spíš mě mrzí, že pro hledající návštěvníky kostela jsou některé mešní modlitby, navíc pronášené patetickým nebo naopak monotónním hlasem kněze, jaksi nepochopitelné a odrazující. Sama vím, jak hodně moji konverzi brzdila právě tato skutečnost. Měla jsem možnost zažít mši svatou v neformálním prostředí, kdy kruh studentů i s knězem seděl kolem kulatého stolu – a prožitek byl velmi hluboký. Nemluvím teď o nějakém povrchním citovém pohnutí, mám na mysli opravdu sounáležitost, dotyk v duši. A věřím, že nezanedbatelnou roli splnila právě přirozená mluva. I přímluvy se obešly bez nicneříkajících frází. Fráze a „nábožný“ slovník modliteb - to je pro mne kámen úrazu. A nejsem sama. Jenže ostatní se nechtějí zeptat, říkají, že tohle nikdo nemá v úmyslu změnit.

531.
Datum zveřejnění: 20.1.2004
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5484
Otázka:
Jsou všechna jména, která jsou obsažena v kalendáři (normálním českém), pojmenována podle nějakého svatého?

532.
Datum zveřejnění: 16.9.2003
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 5482
Otázka:
Přitahuje mě křest, vím ale, že mou budoucí ženu vůbec... Co byste mi poradili? Děkuji.

533.
Datum zveřejnění: 6.10.2002
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5481
Otázka:
Již několikrát jsem si z různých reportážích či seriálech v televizi všimla, že věřící, kteří se pokřižují, si po tomto políbí pravou ruku. Zajímalo by mě, jestli to má nějaký význam. Děkuji

534.
Datum zveřejnění: 24.11.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5476
Otázka:
dobrý den,
zajímala by mne otázka všemohoucnosti Boha ve vztahu k lidské svobodě, lidskému srdci. Myslím že Bůh je všemohoucí, proč potom nejsou všichni lidi křesťani (Bůh chce, aby byli všichni spaseni 1 Tim 2-3,4) a k tomu např. (není jiného jména zkrze něhož by jsme mohli být spaseni skutky 4,11-12) Jirka

535.
Datum zveřejnění: 24.5.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5470
Otázka:
Nedavno byl v kinech uveden film Vymitac dabla. Film byl pry inspirovan skutecnymi udalostmi v USA. Zajimalo by mne, co si o tom mysli cirkev. Vim, ze akt exorcismu v cirkvi existuje, ale ze se jedna o naprosto vyjimecnou vec, jelikoz se tyto pripady nedeji tak casto. O to vic mne prekvapila reklama na strankach katolicke encyklopedie, kde jeden knez z Rima popisuje sve zkusenosti s timto jevem. Ma se jednat o desitky pripadu!, coz mne naprosto sokovalo.

536.
Datum zveřejnění: 13.10.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5466
Otázka:
Chvála Kristu!
Měla bych jeden dotaz. Je možné, že už tu asi podobné dotazy byly, ale ptám teď kvůli sobě... Asi 4 roky jsem cítila povolání do kláštera, asi rok a půl jsem byla aspirantkou. Ale pak jsem nastoupila do školy - na Vš a tam jsem poznala jednoho kluka, se kterým teď chodím. No ale je to takové chození nechození. Myslelas jsem, že mi tím Pán ukázal cestu, ale nevím... Když jsem u sester v klášteře cítím takový jakýsi klid a vnitřní štěstí, kdežto s tím klukem se necítím tak dobře. Ale nevím, k čemu mě Bůh volá? Proč by mě jinak posílal do školy a toho kluka do cesty? Jak poznám,kam mám jít, kde mě Pán chce mít???
Děkuji,Tereza

537.
Datum zveřejnění: 10.11.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5465
Otázka:
Dobry den,
mel bych jeden dotaz ohledne "lidoveho lecitelstvi",proutkare,....Jaky je postoj cirkve k temto alternativam?Nekdo tvrdi,ze pokud pouzivaji nejakeho predmetu (ruzne virgule,zavazi,...) ze je to spatne.Nikdy jsem na to nazor cirkve neslysel.Ze sve zkusenosti jse me to lidove lecitelstvi osvedcilo.

538.
Datum zveřejnění: 1.8.2001
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5463
Otázka:
V jakém stavu hříšnosti, (dá-li se to tak říci) je podle katolické církve katolík, případně jaké církevní tresty mu hrozí když:
1) Chodí k přijímání téměř u všech církví v republice a zůčastňuje se aktivně i bohoslužeb nekřesťanských?
2) Povinnost nedělní účasti realizuje podle toho jak potřebuje
3) Neuznává katolické učení o antikoncepci a potažmo sexuální morálce
4) Neuznává papežskou neomylnost a že papež má být nejvyšší hlavou církve.
5) Neuznává, že jen katolická církev je tou nejpravější církví Kristovou (ve smyslu Dominus Iesus)
6) Nechodí ke svátosti smíření, ale k přijímání ano.
7) Výroky církevního magisteria prostuduje, ale vždy se zařídí dle svého svědomí a nečiní mu to problém a výčitky (myslí si své).
8) Připouští preexistenci a reinkarnaci v rozporu s učením církve.
9) Kromě toho, že je již 20 let katolíkem konvertitou, praktikuje zen, taoistická a jógová cvičení, kabalu, astrologii, spirituální alchymii a studuje bílou magii rovněž bez pocitu konfliktu s učením církve.

539.
Datum zveřejnění: 30.4.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 5457
Otázka:
Dobrý den,
měla bych na Vás dva dotazy:1.Mám zpívat se sborem v evangelickém kostele, ale nevím jak se tam mám chovat.Myslím tím žehnání se svěcenou vodou při vstupu,klekání před oltářem,atd...¨Ve starém vydání katechismu se píše, že je výslovně zakázáno chodit na bohoslužby jinověrců, ale v jiné literatuře se píše, že je zakázáno chodit pouze k přijímání.Jak to tedy je?Můžete to uvést na pravou míru.
2.Jak to,že kněz se nesmí oženit, ale jáhen ano? Není to nespravedlivé vůči kněžím?
Děkuji

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   521-540  560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář