katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
240.
Datum zveřejnění: 22.9.2001
Rubrika: Katolická církev a církve, Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet shlédnutí: 7192
Otázka:
Zajímalo by mne, jak se církev staví ke vztahu katolíka a evangeličky? A případně jaké podmínky si klade katolická církev pro "požehnání" církevní svatby, která by se odehrávala v katolickém kostele? Předpokládám, že "evangelický svatební obřad" by nebyl u katolíka v jeho vlastní církvi uznán, je to tak? Díky. Fanda

241.
Datum zveřejnění: 15.9.2003
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 7189
Otázka:
Dobrý den,
viděl jsem teď v médiích několik komentářů a zprostředkovaných zpráv o postoji Vatikánu k otázce partnerství homosexuálů. Zajímal by mne jednak Váš pohled na tuto věc a pak také možné zdroje informací o této problematice a přesných vyjádřeních církevních představitelů. Děkuji. Pavel


242.
Datum zveřejnění: 23.10.2007
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 7159
Otázka:
Rád bych se zeptal, jak se katol. církev staví k otázce buddhismu, ve smyslu jeho myšlení o emocích (např. soucit, zloba) a jejich dopadech na lidské zdraví(fyzické, duševní i duchovní). Jsem katolík, ale chybí mi jakési bližší katolické rozpracování těchto otázek, nebo o něm alespoň nevím a pak bych byl vděčný za nějaký odkaz. Je možné, abych v některých případech (pokud nebudou v rozpor s katol. vírou) naslouchal i buddhistickému zpracování?

243.
Datum zveřejnění: 21.1.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 7143
Otázka:
Zajímalo by mne, proč u nás kněží nechodí na veřejnosti v klerice jako třeba v Polsku nebo i jinde? To se za kněžství stydí?
Je někde stanoveno, jest-li mají chodit nebo ne nebo je to na jejich libovůli?

244.
Datum zveřejnění: 16.9.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 7129
Otázka:
Casopis Svetlo uvedl, že osoba s homosexuální orientací nemůže přijmout kněžské svěcení. Je to pravda? A není to potom diskriminace osob, které za svou orientaci nemohou a mohli by vykonat jako kněží mnoho dobrého?

245.
Datum zveřejnění: 4.7.2003
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 7126
Otázka:
Dobrý den. Ráda bych věděla, jestli písničky ze zpěvníků Hosana 1, 2, Taizé, Koinonia, Chvalozpěvy jsou neliturgické nebo ne. Jeden kněz nám říkal, že se tyto písně ke mši nehodí, neboť jsou neliturgické a že se to tak v semináři v Polsku učili. Mně jsou však mnohé bližší než mnohé písně z Kancionálu nemluvě o Boží Cestě. Ráda bych věděla, jak to skutečně je a jak se na to dívají liturgové. Děkuji.
Také bychom rádi věděli, když Jan Pavel II. má x-tý nejdelší pontifikát po sv. Petrovi, kdo je ten s nejdelším pontifikátem, sv. Petr? Jestli ano, tak jak se u něj určuje délka pontifikátu? Děkuji za odpověď a přeji hojnost Božího požehnání.

246.
Datum zveřejnění: 2.11.2005
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 7105
Otázka:
Cpřesně se myslí pod pojmem, "že žena posvěcuje muže a muž posvěcuje svou ženu ? " Děkuji za odpověd.
Markéta

247.
Datum zveřejnění: 8.4.2004
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 7082
Otázka:
Mám otázku týkající se sobotní vigilie Vzkříšení Páně. Má tato nedělní platnost (a obdobně vigilie Narození Páně)?

248.
Datum zveřejnění: 11.12.2003
Rubrika: Církevní právo
Počet shlédnutí: 7080
Otázka:
Pocul som ze spopolnenie (kremacia) mrtvoly nie je pre katolika povolena. Je to pravda?

Dakujem za odpoved

249.
Datum zveřejnění: 15.4.2004
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Církevní právo
Počet shlédnutí: 7072
Otázka:
Srdečně Vás zdravím.
Potřebovala bych poradit. V naší farnosti, kde je každou neděli plný kostel lidí, se slouží pouze jedna jediná nedělní mše svatá, a sice v 7.30 ráno. To je konkrétně pro naši rodinu se třemi malými dětmi dost velký problém, tak brzy ráno se všemi dětmi se včas do kostela vypravit. Podobně jsou na tom i mnohé jiné rodiny z naší farnosti, které to řeší tak, že jezdí do vzdálených kostelů, kde je mše v rozumnější dobu. U nás konkrétně to obvykle dopadá tak, že jde v neděli na mši jen jeden z nás, protože nemáme možnost dojíždět jinam.
Mám dva dotazy – 1. Je vynechání mše svaté za těchto okolností hříchem, nebo nikoliv? – Podotýkám, že tento stav trvá již několik let a není vyhlídka, že by se na tom mělo v dohledné době něco změnit.
2. Je možné nějakým způsobem dosáhnout toho, aby u nás byla sloužena v neděli ještě jedna mše svatá nebo alespoň aby ta stávající byla posunuta na pozdější dobu? Na koho se s touto prosbou obrátit? S naším farářem už jsme na toto téma hovořili opakovaně, ale bez efektu. Přitom v obci o kousek dál jsou v neděli čtyři mše svaté!
Děkuji předem za odpověď.

250.
Datum zveřejnění: 23.5.2005
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 7059
Otázka:
Ráda bych věděla, jaké části má mít a jak má správně probíhat svátost smíření? Mám tu zkušenost, že naprostá většina kněží se omezuje pouze na to nejnutnější (ve srovnání s Kancionálem), přivítáním a povzbuzením před vyznáním se "obtěžuje" málokdo, někteří vynechávají i rozhřešovací formuli ("Bůh Otec...") atd. Mám pak často pocit, že kněze zdržuji a strašně otravuji, o nějakém slavení je řeč těžko, hovořit jsem schopná též obtížně, zvlášť když zpovědník pouze zavrčí: "Tak spusťe..." :-( Přitom mám zkušenost, že i jen pár slov povzbuzení na začátku může velmi pomoci otevřít se.

251.
Datum zveřejnění: 7.10.2009
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet shlédnutí: 7045
Otázka:
Obracím se na Vás s dotazem týkajícím se církevního sňatku, který se chystám uzavřít. Můžete mi, prosím, sdělit, zda jsou nějaká předepsaná či jen nezávazná pravidla pro svědka při tomto obřadu? Jsme konvertité, víru i křest jsme přijali až v dospělosti (20 a 21 let). Chci mít za svědka dlouholetého kamaráda, který mě k víře přivedl a je i mým křestním kmotrem, věkově jsme stejně staří. Můžete mi objasnit můj dotaz s ohledem na třeba i starší křesťanskou tradici?

252.
Datum zveřejnění: 6.2.2006
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet shlédnutí: 7043
Otázka:
Jsem katolík, ale ne zrovna příliš znalý Písma a katechismu. Jako student antropologie jsem dělal pár rozhovorů o příbuzenství a rodině a názory a odpovědi bych chtěl konfrontovat se stanoviskem církve.
1)Rád bych, pokud byste mi mohli poskytnout "oficiální definici" rodiny a příbuzenství (kdo je příbuzný a co jej definuje).
2) Jaký je smysl a účel manželství?
3) Důvody rozvodu? Tato otázka, jež je součástí řízeného rozhovoru, je v případě katolického informátora peklo. Byl jsem nucen konstruovat bizarní případy, kdy by to bylo možné - např. dopustí-li se manželka závažného trestního činu (vražda), je to důvod k rozvodu? Informátor uvedl, že jediná (z mnou nastíněných možností) přípustná situace je přechod manželky k jiné víře (tím by se již na ni tato svátost manželská nevztahovala - souhlasíte?). A já se ptám, je-li zabití prohřešek vůči desateru, není to důvod k rozvodu?
4)Zajímalo by mě také, jaký je Váš názor na funkci kmotra z pozice adopce. Je kmotr jeden z čelních (primárních) adoptivních "rodičů" v případě osiření dítěte (nezletilého), a pokud ano, na jakém místě stojí (před/za prarodiči, strýci apod.)

253.
Datum zveřejnění: 23.7.2007
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 7041
Otázka:
Hezký den,
před určitou dobou se mi dostal do rukou leták Svědků Jehovových. V nich je citována bible:
Ez 18,4
"Hle, mně patří všechny duše; jak duše otcova, tak duše synova jsou mé. Zemře ta duše, která hřeší."
V letáku toto bylo prezentováno, jako důkaz smrtelnosti duše.
Chtěl bych vás poprosit o výklad tohoto citátu.
Děkuji

254.
Datum zveřejnění: 6.11.2001
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 7037
Otázka:
Mam otazku ohledne svateho prijmani,nebo chcete-li eucharistie.Samozrejme za splneni obvyklych pominek,jako je byt v milosti posvedcujici a dodrzeni eucharistickeho postu.Mohu pistoupit k svatemu prijmani,jsem-li pritomna v jeden den podruhe na msi svate,ale ne vlastni vinou na te druhe nemohu byt byt ucastna cele litugi?Docela me to trapi, protoze se mi nekdy podari jit vecer drive ze skoly, stavim se cestou na msi,a protoze jsem prijmala uz rano,nemam k tomu odvahu.Dekuji za odpoved.Pavlina

255.
Datum zveřejnění: 29.5.2008
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 7035
Otázka:
Rád bych se vás zeptal, zda existuje patron fyziků.

256.
Datum zveřejnění: 2.5.2002
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Počet shlédnutí: 7022
Otázka:
Prosil bych o radu jak se správně zpovídat resp. zpytovat svědomí. Jde o to, že dříve jsem se měl z čeho zpovídat. Skutky jako lež, podvod, pomluva, odsuzování, hříchy proti čistotě atd. byly „součástí“ mého života. Dnes se snažím jít každý měsíc ke zpovědi, mám stále pocit velké hříšnosti, ale v podstatě neumím konkrétně pojmenovat své hříchy nebo nemám naprosto jasno, zda-li to hřích byl či ne. Není mi např. jasné, zda-li je hřích když např. v práci neřeknu pravdu proto, abych někomu neublížil resp. nešířil o něm něco co je sice pravda, ale není mojí kompetencí to posuzovat a sdělovat. Nebo naprosté dilema mám v otázce čistoty. Např. při pohledu nebo setkání s ženou mně přijde na mysl nečistá myšlenka (touha), kterou okamžitě zavrhnu. Abych se vystříhal těchto představ, nedívám se již roky na televizi apod. Nicméně ve smyslu slov Pána Ježíše „ Mt 5,28 Já však vám pravím, že každý, kdo hledí na ženu chtivě, již s ní zcizoložil ve svém srdci.“ mám pocit velké hříšnosti. Takže ještě jedna otázka: co dělat proti tomuto pokušení?

257.
Datum zveřejnění: 27.4.2005
Rubrika: Etika a morálka, Katolická církev a církve, Církevní právo
Počet shlédnutí: 7005
Otázka:
http://www.blisty.cz/2005/4/25/art23088.html
jaký je váš názor na papeže???
má pro vás papež autoritu?

258.
Datum zveřejnění: 21.5.2002
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 7005
Otázka:
Mám dotaz: Jste toho názoru, že katolická církev je jediná, která je pravou Boží organizací? Na světě je spousta náboženství i spousta křesťanských církví. Každá náboženská organizace o sobě tvrdí, že je ta pravá a že všichni ostatní se mýlí. Myslíte si, že dnešní církev se může ztotožnit se sborem, který založil Kristus? Jsem člověk, který se snaží upřímně hledat Boha. Děkuji předem za odpověď.

259.
Datum zveřejnění: 27.11.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 6993
Otázka:
Dobrý den, mohl byste, prosím, stručně shrnout základní věroučné rozdíly mezi římskokatolickou a arménskou apoštolskou církví? Mohu, jako katolik, přistupovat ke svatému přijímání v arménském kostele? A jak by to bylo v opačném případě - člen arménské církve a "katolické" svaté přijímání? Děkuji za odpovědi Kateřina

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   241-260  280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář