katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
300.
Datum zveřejnění: 19.1.2007
Rubrika: Věrouka, Duchovní život
Počet shlédnutí: 6542
Otázka:
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se žena může modlit počas dnů menstruace, v Islámu je totiž v těchto dnech žena "nečistá" a na modlitbu se neodebírá, stejně tak jako půst během ramadánu v těchto dnech přeruší a zpětně pak nahradí. Existuje tedy něco takového i v křesťanství? A dovolte mi prosím ještě jednu otázku, jestli i v křesťanství existuje nějaký speciální způsob očisty před modlitbou, jak je např. přesně definován v islámu?
Velmi vám děkuji za odpověď a srdečně přeji nádherné a přínosné modlitby a rozjímání i v tomto roce:)

301.
Datum zveřejnění: 16.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 6536
Otázka:
Zajimalo by me, jestli byl Jezis vystaven vsem druhum pokuseni? Z logiky vec vyplyva, ze ano, nebot byl cely clovek a cely Buh a ve vyznani viry rikame, ze nam byl podoben ve vsem krome hrichu. Na druhou stranu nikde v Bibli nenachazime zminku o tom, ze by byl sexualne pokousen. Mel stejne touhy jako kazdy jiny muz? MOHL vubec mit stejne touhy? Sex. pud patri k nejsilnejsim pudum, znamena to tedy, ze NIKDY ani MYSLENKOU nezatouzil po zene. Byl preci bez hrichu. A v pripade ze by nezhresil ani myslenkou, je to jeste PLNE lidske?



302.
Datum zveřejnění: 29.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 6530
Otázka:
Prosím mohli byste mi poslat podrobně vysvětlující odpově´d či doporučení, kde bych našel informace-Proč je pornografie špatná?
Děkuji,

303.
Datum zveřejnění: 13.8.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 6524
Otázka:
Ráda bych věděla něco víc o jehovistech. V co oni vlastně věří? Občas se stane, že přijdou a začnou hovor týkající se některé události poslední doby a navazují na tuto událost. Neodbydu je nikdy hrubě ale řeknu jim že víru mám a nebudu ji měnit. Tím návštěva končí, nikdy jsem se nepouštěla do nějakých diskusí. Když o tom přemýšlím , tak vlastně neumím odpovědět na otázku :"Co jsou to jehovisté?" Tak se ptaly moje děti.Děkuji

304.
Datum zveřejnění: 10.10.2004
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 6512
Otázka:
Srdečně zdravím, chtěl jsem se zeptat na otázku, když opustí kněz církev, tj. např ( možná jeden z nejčastějších ):zamiluje se a shledá že nemůže v církvi působit nadále jako kněz. Zajímaly by mě dopady tohoto činu. Je zřejmé, že takový člověk se již nemůže oženit ( církevní sňatek ), takže v případě nějakého trvalého svazku se ženou , popřípadě manželství ( na úřadě ) se jedná o konkubinát? Takže z osoby plně zasvěcené se stane člověk, který v podstatě nemůže přistupovat ke svátostem? Jak na tento "hřích" pohlíží církev? Dá se na tomto místě vůbec mluvit o hříchu, když se jedná o lásku mezi mužem a ženou. Je jasné, že tento muž dal již své srdce Bohu prostřednictvím slibů a přijetím svěcení. Dá se mluvit o nějaké špatnosti, když tito dva třeba pak dobře vychovaj své děti a mají harmonickou rodinu? Dá se od církve získat nějaký dispenz, který by tomuto člověku umožňoval přistoupit ke svátostem. A může např. žena požádat o dodatečný církevní sňatek, jak se to dělá, např když jeden z manželů je nevěřící a ani si nepřeje svatbu v kostele, tak druhý si požádá o církevní splatnění tohoto manželství, takže může přistupovat ke svátostem. Je to možné i v tomto případě, nebo dotyčná žena je svým způsobem také vyloučena a nese se svým mužem ( knězem ) kříž? Na závěr taková možná zvláštní otázka, možná těžko zodpověditelná, možná ne. Ale dá se říct, že by se dotyčný člověk mohl kvůli tomuto výše popsanému činu "bát o spásu své duše"?
Předem mockrát děkuji za odpověď. Nechci aby můj dotaz vyzněl špatně. Za Vaší pomoci bych rád odpověděl nejen sobě, ale i těm, se kterými jsem nad touto otázkou uvažoval.

305.
Datum zveřejnění: 19.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 6510
Otázka:
Mám jen dva krátké dotazy: ¨
1) Je v Brně nějaké fungující společenství vysokoškolské mládeže ?
2) Není v Brně možnost ubytování pro vysokoškoláky katolíky ?

306.
Datum zveřejnění: 28.4.2003
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 6500
Otázka:
Chci se zeptat, proč se katolická církev někdy chová přímo přesně proti slovům Ježíše - mám na mysli označování otec, kdy Ježíš říká: "Nikomu neříkejte otec...", a přitom katolická církev je "otců" plná a slovní spojení Svatý otec neznamená Boha, nýbrž papeže... Proč má církev majetek, z toho se vždycky nějak vykroutíte, ale tohle je už vyloženě proti Písmu!

307.
Datum zveřejnění: 19.10.2004
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 6497
Otázka:
Chvála Kristu!
Mohl bych se zeptat, jestli purifikovat po sv. přijímání může i ten, kdo má pověření na čas nebo pro konkrétní případ? Ve VPŘM se píše jen o řádně ustanoveném akolytovi.
Také se tam píše, že nádobu přijímají mimořádní přisluhovatelé vždy z rukou kněze. Platí to až před podáváním sv. přijímání? U nás je praxe, že ciborium přinesou ze svatostánku oni a až na podávání ho dostanou od kněze. Ale ve Světle (35, nebo 36 (?)) se píše proti této praxi.
Může si při bohoslužbě slova se sv. přijímáním bez kněze podat ten, kdo ji vede, sám, pokud je přítomno více akolytů, anebo si má nechat podat od jednoho z nich?
Děkuji.

308.
Datum zveřejnění: 2.7.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet shlédnutí: 6490
Otázka:
Někde ve Vašich odpovědích jsem četla, že ten, kdo žije v manželství neuzavřeném před círví nemůže přistupovat ke svatému přijímání. Týká se to i ostatních svátostí? Například svátosti smíření nebo biřmování? Děkuji

309.
Datum zveřejnění: 12.5.2004
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 6488
Otázka:
Chvála Kristu!
My jsme byli učeni, že rozdíl mezi purifikatoriem a lavabem je, že purifikatorium má křížek uprostřed a je-li na kraji (nebo jiná značka), už se jedná o lavabo. Teď ale někteří říkají, že i s křížkem na kraji je to purifikatorium. Jak to tedy je?
Děkuji

310.
Datum zveřejnění: 3.2.2005
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 6482
Otázka:
Trápi ma otázka ohľadne ukrižovania Krista. Som katolík a verím, že Kristus bol ukrižovaný. Problém je samotný kríž. Mám pocit, že cirkev si z kríža urobila ikonu, ktorá ju charakterizuje a v celom spektre činností posiluje. Dozvedel som sa však, že slovo kríž v prvotných gréckych písmach sa vôbec nenachádza. Miesto „ukrižovaný“ používa termím „zavesený na drevo“ alebo nejaký podobný. Z gnostického hľadiska kríž predstavuje rozblesk svetla na počiatku alebo rozblesk samotného dobra. Neverím gnostickej náuke a nie som ani fundamentalista. Chcem len vedieť, či samotné ukrižovanie prebiehalo tak, ako to vidím v kostole, alebo či cirkev pripúšťa, že Kristus bol ukrižovaný možno iným spôsobom. Napríklad v tvare písmena „T“ alebo vo vertikálnej polohe tvaru písmena „I“. Ďakujem.

311.
Datum zveřejnění: 3.12.2002
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Duchovní život
Počet shlédnutí: 6479
Otázka:
Dobrý den.
otázka č.1
Setkal jsem se s dost rozdílnými názory kněží na rozlišování a hledání toho pravého životního partnera. Proto se chci zeptat zda existují kněží s potřebnou kvalifikací pro duchovní doprovázení partnerů před svatbou?
otázka č.2
Existuje v Katolické círvi nějaká předmanželká poradna nebo podobná instituce,kde je možné poprosit o radu z oblasti předmanžeských vztahů?

312.
Datum zveřejnění: 15.1.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 6472
Otázka:
Dobrý den, zajímá mě jedna věc a to problematika "filioque", obracím se tedy na Vás, jestli byste mi to nemohl trochu přiblížit. Co mě dále zajímá je to, jak je možné že se papež omlouvá, když vlastně přebírá primát po sv.Petrovi, apoštolovi a má být neomylný.

313.
Datum zveřejnění: 6.7.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 6470
Otázka:
Dobrý den. Měl bych na Vás jeden dotaz. Při surfování na internetu jsem se setkal s tvrzením o krutostech katolíků, i kněží a řeholnic, za druhé světové války v Jugoslávii. Chtěl bych se Vás zeptat, je to pravda? Pokud ano, tak bude má víra v katolickou církev pravděpodobně velmi otřesena. Možná bych i uvažoval o zřeknutí se poslušnosti. Jinak Vám děkuji za velmi hezké stránky.

314.
Datum zveřejnění: 4.3.2009
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 6469
Otázka:
Dobrý den, prosím Vás nevíte, jak se jmenuje místo je to někde ve Francii nebo Španělsku a jezdí tam partneři a putují pěšky několik dní. Mělo by je to posílit, nebo kdybyste mi poradili, kde by se duchovně posílili mladí lidé před manželstvím. Děkuji za odpověď.

315.
Datum zveřejnění: 21.10.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 6465
Otázka:
Pochvaleny bud Jezis Kristus!
Rad by som sa vas spytal,kde najdem presne urcene (cirk.dokumenty), co je maly a co velky exorcozmus a co je pre laikov dovolene a co zakazane.Pretoze u nas sa objavuju publikacie ako F.McNutt-Oslobodzovanie od zlych duchov, kde je navod pre laikov ako vyhanat zleho (V mene Jezisa Krista ty duch toho a toho prikazujem ti...)Podla mojho nazoru je toto exorcizmus a laici ho nesmu robit.
S pozdravom Lubo


316.
Datum zveřejnění: 18.2.2001
Rubrika:
Počet shlédnutí: 6458
Otázka:
Rada bych vedela,co je Gecemanska zahrada. Za vasi odpoved predem dekuji.

317.
Datum zveřejnění: 3.5.2002
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Počet shlédnutí: 6455
Otázka:
Slyšela jsem, že jsou hříchy, od kerých může dát rozhřešení pouze biskup a od některých pouze papež. Prosila bych o bližší informaci, neboť se mi zatím nepodařilo nikde najít nějaký seznam, z kterého by toto bylo jasné. Prý dokonce v letošním roce mělo dojít k nějakému zpřísnění ohledně účasti katolíků na Bohoslužbách jiných církví. Děkuji za objasnění této otázky. Velmi mě to zajímá, protože můj partner není katolík, ale je členem církve Československé husitské.

318.
Datum zveřejnění: 22.7.2002
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 6446
Otázka:
Kdy se poprvé v kostele objevilo tzv. věčné světlo a jaký má přesně význam? Děkuji za odpověď.

319.
Datum zveřejnění: 30.7.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 6421
Otázka:
1)Četla jsem Vaši odpověď na otázku, co znamená slovo satan. V této souvislosti bych se Vás chtěla zeptat, co si myslíte o tom, že slovo lucifer znamená přeloženo z latiny "nositel světla" a proč se tak označuje satan. 2)V náboženství jsem se učila, že Bůh je všudypřítomný a nejvýš svatý. S tím mi kontrastuje to, že je tu jakýsi prostor pro zlo. Kdyby Bůh byl všudypřítomný, nemohl by přece Ďábel existovat. Co vy na to?

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   301-320  340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář