katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
800.
Datum zveřejnění: 13.4.2005
Rubrika: Církevní právo
Počet shlédnutí: 4886
Otázka:
Chtěl bych se zeptat kdo může být zvolen novým papežem. Prosím i o odkaz na článek kanonického práva (nebo encykliky) které toto upravuje. Pročetl jsem si celou encykliku Universi Dominici Gregis a pouze v článku 83 je malá narážka na to, ze to nemusí být kardinál.

Předem Děkuji za odpověď

801.
Datum zveřejnění: 5.8.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4885
Otázka:
Dobrý den. Mám otázku ohledně hříchů neúmyslně nevyznaných při svátosti smíření (zpovědi). Je to tak, že: a) je třeba takové hříchy, dejme tomu dokonce těžké, vyznat při další zpovědi, nebo b) už to není třeba, protože ony určité hříchy už byly ve svátosti smíření, při které byly neúmyslně nevyznány, odpuštěny? Věřím, že platí b); a že je slučitelné i s KKC 1493 („Kdo chce dosáhnout smíření s Bohem a s církví, musí vyznat knězi všechny těžké hříchy, které ještě nevyznal [tzn. úmyslně nevyznal?] a na něž si po pečlivém zpytování svědomí vzpomíná.“).

Ptám se, protože jsem byl u své první zpovědi před dvěma lety a byl tehdy nervózní: i když jsem měl své vyznání napsáno - pravda, poněkud nepřehledně - myslím, že jsem něco z toho, co jsem měl napsáno či připraveno, přehlédl a nevyznal. Ale nemyslím, že to bylo skutečně úmyslné či vědomé, spíš zapracovala nervozita a zmatenost.
Kromě toho jsem po první zpovědi po delší době objevil nezanedbatelné hříchy, které předcházely mé první zpovědi a které jsem nevyznal a ani si je ke zpovědi nepřipravil či nenapsal, protože jsem si na ně při přípravě na první zpověď nevzpomněl. Zase si nemyslím, že to bylo skutečně úmyslné či vědomé.

Chci však radši znát i Vaši odpověď na otázku, kterou jsem položil na začátku. Ke svátosti smíření totiž chodím pravidelně a mrzelo by mne, kdybych k ní přistupoval jaksi „nečistě“ a polovičatě.

Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď (která mi už dvakrát určité věci objasnila). Mějte se dobře.



802.
Datum zveřejnění: 10.5.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4885
Otázka:
Dobrý den, zajímal by mne Váš názor na článek, který naleznete zde: http://www.ohz.cz/Zpravy/cirkev.html
Zašlete laskavě svou odpověď na můj mail. Děkuji.

803.
Datum zveřejnění: 21.9.2005
Rubrika:
Počet shlédnutí: 4882
Otázka:
Dobrý den,
chci se zeptat na používání neabortivní antikoncepce (kondom) mezi manžely. Zda se jedná o těžký hřích nebo lehký. Vím, že katolická církev oficiálně odmítá jakoukoliv antikoncepci. Ptám se proto, že mé příbuzné kněz ve zpovědi řekl, že použití kondomu a hormonální antikoncepce není hřích. Znamená to, že mezi knežími už taky není jednotný názor na antikoncepci? Jak si má potom člověk obhájit, že příbuzná může přijímat svátosti a já, který mám jiného zpovědníka ne? Metoda PPR mi přijde naprosto stejná jako používání kondomu, viz. článek v časopisu Getsemany http://www.getsemany.cz/index.asp?c=760 Jaký je Váš názor na tento článek?


804.
Datum zveřejnění: 14.8.2003
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4876
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč se při bohoslužbě vůbec neřeší kniha Zjeveni - například zmínky o tisícileté říši, po které bude satan opět na chvíli vypuštěn, nebo o tzv. rajské zemi, o které je také častá zmínka, a to i například v knize proroka izajáše - lvíče bude spát vedle beránka, dítě strčí svou ruku do kobří díry, lidé nebudou stavět domy a nikdo jiný obývat, slepí uvídí, chromí se uzdraví apod. děkuji

805.
Datum zveřejnění: 6.3.2003
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4875
Otázka:
Jeden takybiblista s humorem vyprávěl o legendární Jonášově rybě (Jonáš 2,1.11). Jak jsou věřící nevzdělaní, že nevědí, že nikdy v přírodě taková ryba nemohla existovat, natož aby v takové rybě připomínající ponorku mohl někdo 3 dny pobývat bez úhony ze žaludečních a trávicích šťáv, kterými by musel být rozpuštěn. Prostě bible je taková pověrečná a legendární kniha bájí.

Pán Ježíš tuto rybu ale zná jako reálnou a mluví o ní jako o jediném znamení, které bude lidem jeho doby dáno (Mat 12,39-40).

Jak se na toto (a podobná) vyprávění dívá dnešní exegeze? Děkuji.

806.
Datum zveřejnění: 8.3.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4871
Otázka:
Chtěl bych se zeptat proč se Marie oslovuje Matka Boží.Může mít věčný Bůh matku?

807.
Datum zveřejnění: 10.5.2002
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 4869
Otázka:
Chvála Kristu! Četl jsem, že když při koncelebrované mši svaté koncelebrující kněz neříká slova proměňování (slyšitelně), je jeho koncelebrace neplatná. Prý to potvrdila i Jeho Svatost papež Pius XII. Zajímá mě, jestli by pak byla mše svatá neplatná, nebo jestli jenom onen kněz neproměňoval platně a ostatní ano. Máme pak před sebou Pána Ježíše, nebo jen chleba a víno?

808.
Datum zveřejnění: 23.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4869
Otázka:
Zdravím Vás,
Určitě sledujete televizi nebo odněkud víte, co v době Velikonoční provádějí lidé na Filipínách.Chtěla jsem se zeptat, jestli je nutné dělat to, co dělají.(Přibíjení se na kříž,bičování se karabáči s vpletenými kusy skla,atd...)Bude je snad mít Bůh raději než ostatní věřící?Budou tím mít zaručený pobyt v nebi?Prosím i o Váš osobní názor.Děkuji

809.
Datum zveřejnění: 9.5.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4867
Otázka:
Prosím o zodpovezení dvou otázek (pokud je to mozné a nezformulovala jsem je moc slozite).
Jak se má krestan srovnat s pojmem „zdravé sebevedomí“ a na druhé strane s pokorou?
Dozvedela jsem se, ze Bible obsahuje vetu : „Buh vlozil lidem do srdce touhy, které sám chce vyplnit.“
Muze tedy clovek smele doufat, ze nejtajnejší prání jeho srdce bude vyslyšeno? Ze jeho zivotní sny, vysnený partner, je opravdu reálný a jednou se s ním potká?
Predem dekuji za odpoved


810.
Datum zveřejnění: 14.6.2001
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4865
Otázka:
Existuje nějaké pravidlo jak rozeznat těžký hřích od lehkého, zda-li to záleží na svědomí každého z nás nebo je to nějak obecně dáno? Děkuji.

811.
Datum zveřejnění: 12.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4865
Otázka:
Chtěl bych znát zkušenosti, zda jste se setkali nebo jak hodnotíte to,že kněz z při kázání v kostele hovoří o nutnosti ( povinnosti) správného křesťana posílat dítě do Církevní školy ?

812.
Datum zveřejnění: 10.11.2004
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4865
Otázka:
Co je to za nesmysl, když se v kancionále v písni 516, 4. sloka zpívá: Duše jen se rozlétni ke svatému kříži, kde na hoře obětní Otcův hněv Syn smíří. Jaký otcův hněv má syn smiřovat! Není to urážka pánaboha.

813.
Datum zveřejnění: 30.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4863
Otázka:
Chvála Kristu!
Mám kratkodobou brigádu. Problém je, že o víkendu. Situaci řeším tak, že se snažím účastnit nedělní mše svaté a snažím se aktivně věnovat Bohu jiný den v týdnu, který mám celý volný. Prohřešuji se proti přikázání? Děkuji.

814.
Datum zveřejnění: 8.5.2001
Rubrika: Liturgika, Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 4858
Otázka:
Muj pritel a budouci manzel je Anglican a je katolik. Moc rada bych se ja stala jednou z vas, je to mozne a jesltli ze ano, za jakych podminek? Muzeme mit svatbu v kostele v Cechach? A co nase deti, jestlize tohle nebude mozne, bude to na ne mit nejaky dopad, kdyz manzel je katolik a ja ne? Dekuju moc.

815.
Datum zveřejnění: 24.3.2004
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 4856
Otázka:
Chtěla jsme se zeptat, s jakým povrchem mohou přijít do styku proměněné tělo a krev Páně, tedy z jakého materiálu může být vyroben kalich a patena. Myslela jsem, že jejich vnitřní povrch musí být vždy zlato, ale všimla jsem si, že se požívá například i keramika. Na jednu stranu dovedu pochopit, že první křesťané neměli na zlato a používali třeba onu keramiku, ale na druhé straně i v judaismu přeci platí, že pro Boha jen to nejlepší, tedy zlato.
Moc děkuji za odpověď.

816.
Datum zveřejnění: 25.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4855
Otázka:
Dobrý den!
Vyrůstám ve věřící rodině. Až teď si uvědomuji, když potkávám nové lidi (nevěřící), že nejsem schopna pořádně jim vysvětlit, proč má kat.církev na různou problematiku takový a takový názor. Já tomu věřím, protože to tak prostě je, protože mi to říkali rodiče, kněz, ti mají zkušenosti. Poznala jsem člověka, který nechápe, proč je špatné číst satanskou bibli. Vždyť přece bible jako bible. Není to jedno, jestli satanská, židovská či křesťanská? Ten kamarád o sobě tvrdí, že je ateista. Mám strach ale, že mu četba sat. bible může ublížit, a on si to ani neuvědomí. Četla jsem knížku o exorcismech a vím, že kdo si se satanem začne, tak může špatně dopadnout. Věřím v existenci reálného zla, ale jak to vysvětlit nevěřícím, když nevěří ani v Boha, ale třeba v sebe? Doufám, že můj dotaz je srozumitelný a moc prosím o odpověď.

817.
Datum zveřejnění: 18.4.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4851
Otázka:
Vážení přátelé,
je mi 19 let a studuji 1. rok na VŠ. Jenom občas pochybuji, jestli to je ta správná cesta, kterou Bůh po mě chce. Jsem katolík, ministrant. Nemám vážnou známost, i když cítím určité sympatie k jiné dívce (ta však není katolička a má "svého" přítele). Uvažuji o duchovním povolání. Prosím, můžete mi poradit?
Jak poznám, co mám dělat? Vždyť přece každý má určen své posláním ještě před narozením. Chci konat Boží vůli. Jak ji však mohu poznat? Prosím o to (o znamení), až mi někdy přijde, že se rouhám. Tak nevím. Čtu Bibli, svěřil jsem se do Božích rukou - ale mám pochybnosti, že má nečinnost je špatná. Modlím se... a rád bych i pracoval, kdybych věděl, "na jakém poli".
Za všechny "hledající" děkuji za Váš čas.


818.
Datum zveřejnění: 7.11.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4850
Otázka:
Vážení, můžete mi stručně přiblížit života odkaz sv. Víta - kdo to byl, kdy a kde žil? Jaký k němu mělo vztah Království koruny české? Kolik později kanonizovaných historických postav pocházelo z Čech/Moravy/Slovenska - jako sv.Vojěch a sv.Anežka Česká Děkuji. Jitka

819.
Datum zveřejnění: 18.3.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4849
Otázka:
Je špatné pokušení(je to hřích),když jsou velmi rouhavá,ale rozhodně s nimi nesouhlasím?Jak se pokušením mám bránit?


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   801-820  840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář