katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
80.
Datum zveřejnění: 11.9.2001
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 11247
Otázka:
Je slučitelné být křesťan a být homosexuál? Jakou možnost má člověk, který si svou orientaci nevybral, absolvoval návštěvy sexuologů, psychologů, kus života smířeného a kus zase bojujícího a prosícího, neúspěšné pokusy o navázání heterosexuálního vztahu, je ve věku zralém na partnerský a rodinný život... má zůstat sám a radovat se ze zachování přikázání a mít pocit provinění, když v něm zahoří byť i platonická náklonnost tohoto druhu, nebo má nárok mít vedle sebe partnera-člověka, sdílejícího a milujícího... má se rozhodnout žít v heterosexuálním svazku, aby byl "přijat", ve skutečnosti ale v přetvářce... kudy má takový člověk jít? Bez Pána si neumí představit svůj život.. ale představa osamělého života je pro něj také bolestná. (Myslíte si, že svou odchylku dostal jako jiní dostali jiné postižení a život je pro něj zkouška..?) Děkuji za odpověď

81.
Datum zveřejnění: 9.9.2010
Rubrika: Liturgika, Duchovní život, Církevní právo
Počet shlédnutí: 11234
Otázka:
Zajímalo by mě, jestli kmotrem může být opravdu kdokoli, koho si vyberu – tzn. i můj starší bratr (ačkoli už je kmotrem mé mladší sestry).

82.
Datum zveřejnění: 6.1.2006
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 11209
Otázka:
Dovolte mi zeptat se, které svátostiny může udělovat laik. Je možné kupříkladu udělat někomu křížek na čelo nebo větší kříž a říct třeba Ať Tě požehnává a na tvých cestách doprovází Všemohoucí Bůh Otec...
Jak se postupuje při svěcení obydlí bez kněze na slavnost Zjevení Páně?
Musí laik při vykonávání svátostin splňovat nějaké zvláštní podmínky, např. být ve stavu milosti?
Jsou v Benedikcionále obsaženy i formulky pro laiky?

83.
Datum zveřejnění: 6.5.2008
Rubrika: Věrouka, Duchovní život
Počet shlédnutí: 11160
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat, kde v Bibli najdu napsáno o zpovědi, jak často k ní přistupovat, a proč je u zpovědi nutná přítomnost prostředníka (p. faráře). Děkuji

84.
Datum zveřejnění: 10.12.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 10983
Otázka:
Co si mám myslet o stránkach http://katolikrevue.cz/, které se prezentují jako katolické? Jsem celkem zděšen. To nemá nějaké hodnocení ze strany biskupů apod.?

85.
Datum zveřejnění: 14.2.2002
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet shlédnutí: 10872
Otázka:
Dobrý den. Jsem katolík. Zamiloval jsem se do jedné dívky a 14 měsíců spolu schodíme, je nám přes 25 let. Ona nemá žádný rozpor v názorech s katolickou církvi, jen tak nebyla vychována. Bohužel si před léty občansky vzala člověka, s kterým chodila od svých šestnácti a to v moment, kdy se jejich vztah rozpadal - nešťastný pokus o záchranu. On se s ní vzápětí rozešel. Děti neměli, z církevního hlediska je ovšem jejich manželství platné, protože šlo o dva nepokřtěné lidi. Nechal jsem si poradit od mého pana faráře a ten viděl možnost naší svatby optimisticky a sice mi radil buď žádost o Privilegium Paulinum nebo Privilegium Petrinum. Snažil jsem se příslušné pasáže kanonického práva prostudovat, ale mám takový pocit, že se ani jedno privelegium na náš případ nevztahuje. Petrovo se týká výchovy dětí ve smíšeném manželství, pro udělení Pavlova chybí to, že bývalý manžel přítelkyni kvůli víře nijak nepronásledoval, ani spolu o tom nemluvili. Jde mi pouze o jediné - rád bych byl k přítelkyni natolik férový, abych jí řekl, zda se budeme moct někdy vzít a mít rodinu, a rád bych to věděl sám, narážím však na rozporné informace. Máme se moc rádi a i v případě zamítavého stanoviska církve spolu plánujeme žít bez intimního a rodinného života. Paradoxní na celé situaci je, že chybělo málo a přítelkyně by byla jako malé dítě pokřtěna (tudíž její občanské manželství by nebylo platné). Děkuji za jakoukoliv radu.

86.
Datum zveřejnění: 15.1.2011
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Počet shlédnutí: 10804
Otázka:
Uplynuly tři roky od vydání Motu propria Benedikta XVI. ke slavení mše dle misálu z roku 1962. Mám dotaz, zda katolík se může zúčastnit mše a přijímání slavených kněžími FSSPX. Mše v dominikánském ritu je velice podobná. Je však slavena dominikány, kteří konají službu legitimně.

87.
Datum zveřejnění: 12.9.2008
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 10791
Otázka:
Dobrý den. Chtěla bych Vás požádat o odpověď na otázky, které mě poslední dobou velmi trápí a to
1. Je hřích, pokud se dívka, která cítí volání k řeholnímu životu, která ví, že v klášteře je její místo a že tam bude šťastná, přesto všechno rozhodne, že se vdá?
2. Může uzavřít sňatek s mužem, který ji miluje, ale ona jeho ne, svým způsobem ,,sňatek z rozumu"? Ten muž je velmi bohatý a ona samozřejmě bude tohoto bohatství užívat,ale především chce s jeho pomocí (=z jeho peněz) postavit hospic nebo LDN pro umírající a jinak pomáhat?
Předem děkuji za odpovědi

88.
Datum zveřejnění: 31.1.2007
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Počet shlédnutí: 10747
Otázka:
Nevíte, jaký je patron cyklistů? Rád bych využil jeho služeb ve své modlitbě. Často je terén nepěkný a přímluva se hodí.

89.
Datum zveřejnění: 4.6.2004
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 10550
Otázka:
Dobrý den!
Nedávno mi položil kamarád takovou otazku.
Začnu takto: Je to člověk, který navštěvuje pravidelně kostel a věří v Boha ... a chodí s dívkou (nevěřící), která po něm chce sex.
Myslím si, že dnešní doba je trochu jenom o sexu a asi to není dobře. Výrobci kondomů, antikoncepcí ... v tom vidí spoustu peněz. (ale to bych odbočil, kdybych tu psal, že výroba antikoncepce stojí 60 haleřů a prodávají se za 300 i více korun).
On tu dívku zná pomněřně dlouho a nechce ji stratit, protože si hodně rozumí. Zažili spolu hodně radosti ... , ale také hodně smutku a situacích, v kterých si navzájem pomáhali. Zažili toho spolu hodně.
Ta dívka se s ním chce milovat. On je však na váškách, jestli ano a nebo jestli ne.
Jako staršího kamaráda (mně) se zeptal, jaký by to mělo dopad na jeho křestanský život, kdyby se rozhodl pro ANO.
Nikdy, jsem na nic takového neodpovídal a popravdě mě zaskočil.
On ji opravdu miluje ... a opravdu věří v Boha. A snaží se žít spravně. Znám ho pomněrně dlouho a nikdy nekouřil a nebral drogy. Spousta jeho přátel mu ji nabízela. Vždy odřekl ... (takovej správnák).
(je tak trochu nepochopen svými přáteli a bojí se, že o tu dívku přijde). Kdyby ho opravdu milovala, počká. Ale opakuji - je nevěřící a už jsou spolu dlouho ... A ta dívka měla před tím pár vztahů, (to mi neřekl kolik) ..., ale měla pár kluku s kterýma chodila a měla s nima sex. Proto ji to jakoby chybí.
On by strašně rád, ale neví jaký bude dopad na jeho křesťanský život. Jak bude vypadat před bohem atd. Když zvolí ANO. Musí to přiznat před církví a ona ho vyšoupne? (metafora :)
.. Jak ho bude posléze církev příjmat? ..
Doufám, že tento dotaz jde pochopit, ačkoliv po prvním mém přečtení bych ho smazal. Doufám, že to nějak přelouskáte.
Předem děkuji za odpověd ...

90.
Datum zveřejnění: 18.6.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 10548
Otázka:
Zajímám se o Aničku Zelíkovou z Napajedel. Církev ji chce beatifikovat. Nicméně mně není vůbec jasný důvod. Co udělala? Vždyť za svůj život stihla pouze zemřít na tuberkulózu.
Jak tím komu prospěla? Co to znamenlo pro nenarozené děti?

91.
Datum zveřejnění: 1.3.2010
Rubrika: Liturgika, Ostatní
Počet shlédnutí: 10536
Otázka:
Zajímalo by mne, proč se Zelenému čtvrtku říká Zelený čtvrtek.

92.
Datum zveřejnění: 30.1.2004
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 10461
Otázka:

Jak se staví církev k sebevraždě (event. přítomnost biskupa Malého

na pohřbu Pavla Tigrida)?

93.
Datum zveřejnění: 15.12.2008
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 10453
Otázka:
Kdysi jsem vstoupil do diskuze se Svědky Jehovovy. S jejich učením obecně nesouhlasím. U jednoho tématu ale nemám jasno. Týká se trojice. Když si pročítám Bibli, při "selském" uvažování mi z toho trojice nevychází. Je opravdu Ježíš Kristus Bůh? Nebo je to prostě "jen" syn Boha, který dělá to, "co viděl u svého Otce"? Na jakém základě vzniklo učení o trojici a jejím uctívání? Popravdě, když se zkusím oprostit od tradice, vůbec by mě na základě Bible nenapadlo o trojici uvažovat. Je tam prostě vztaj otec a syn. A otec je Bůh. Neberte to prosím jako rouhání. Děkuji za vysvětlení!

94.
Datum zveřejnění: 27.3.2009
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 10431
Otázka:
Zdravím, rád bych slyšel nějaký fundovanější rozbor z hlediska řečtiny, který by se týkal věty Pána Ježíše lotru po pravici: Pravím ti, ještě dnes budeš se mnou v ráji. V dialogu se Svědky Jehovovými dochází ke známé roztržce o čárku, kdy výrok vykládají: Pravím ti ještě dnes, budeš se mnou v ráji. A podkládají tento přístup tvrzením, že přeci lotr ani nemohl být s Ježíšem ten den v ráji, jelikož sestoupil do pekla a tak byl setrval dny.

95.
Datum zveřejnění: 14.3.2003
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 10407
Otázka:
Mám otázku ohledně Ankety. Je zcela správné, že hlasy, které by jedna osoba poslala vícekrát, budou odečteny. Zajímalo by mě, zda je hlas z počítačové sítě (více počítačů zapojených do sítě třeba ve školách, u firem atd.) považován za hlas z téhož počítače. V této souvislosti by potom mohlo dojít k odečtení hlasu, který z vedlejšího počítače odešle někdo jiný. Za odpověď díky! Pavel

96.
Datum zveřejnění: 16.6.2005
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 10399
Otázka:
Na pohřební mši mě zaujala slova kněze, ze kterých si bohužel přesně pamatuji jen "...popel popelu, prach prachu...". Tuším, že jsou z Bible. Můžete mi prosím říci, kde přesně tuto pasáž v Bibli najdu, popřípadě jak zní? Děkuji.

97.
Datum zveřejnění: 10.1.2012
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 10346
Otázka:
Teď v zimě mě to napadlo – proč si mají muži sundávat v kostele čepice a pro ženy to neplatí? Je v tom nějaká historická souvislost?

98.
Datum zveřejnění: 14.4.2009
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 10328
Otázka:
Dobrý den. Zítra bude zveřejněna knižní podoba Bible, Překlad 21.století (www.nbk.cz) jejímž hlavním překladatelem je Alexandr Flek. Chtěl bych se zeptat, zda je tato Bible vhodným pramenem pro římského katolíka. Definice slova "vhodný" nechám na Vás - jde mi hlavně o to, zda může být NBK v zásadním rozporu s katolickým výkladem a překladem Bible. Práci AF včetně vytvoření MP3 verze Nového zákona velmi obdivuji - obojím udělal pro duchovní obnovu českého národa velkou službu. Děkuji.

99.
Datum zveřejnění: 4.11.2004
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 10245
Otázka:
Po třech letech jsem zase navštívil Medžugorje. Místo vypadá jako regulérně schválené zjevení. Více než milion poutníků ročně, stovky kněží, sem tam nějaký biskup, vizionáři pravidelně promlouvající k poutníkům a P. Maria jako by se zjevovala na jejich zavolání. Místní biskup ale zjevení prohlašuje za falešná, zakázal vizionářům veřejně vystupovat ; a ti, podporovaní kněžími, jej ignorují, námitky má i polský klerus, neboť čím více Poláků jezdí do Medžugorje, tím méně jich jezdí do Čenstochové. Námitky má i ČBK. Přesto kněží, místní i přijíždějící, suverénně mluví o pravosti zjevení. Vatikánské kruhy oficiálně zachovávají důstojné mlčení, mezi poutníky se ale šíří šeptanda, že papež se zjevením souhlasí a tajně (soukromě) k poutím vybízí.
Chápu, že když zjevení trvá krátce, že je těžké posoudit, zda je pravé či ne. Zde ale trvá již 23 let, denně se opakuje, je tedy dostatek prostoru k jeho zkoumání a rozhodnutí. Chápu ovšem také, že je zde problém. Na rozdíl od zjevení v Lurdech či Fatimě vizionáři stále žijí a nejen to, nezmizeli za zdmi klášterů, ale vesele si užívají života. Nikdo např. neví, čím se vlastně živí a nikdo to nechce říci. Jak řekl Ivan, P. Maria jim řekla, že řeholní či kněžský život po nich nepožaduje, že se mohou oženit a vdát.
Takže jen dr. Mráček je expertem na zjevení, posuzuje, která jsou pravá a která ne a které bytosti - duchovně nižší či vyšší - je způsobují a odhaduje, kdy, kde a jaký zázrak P. Maria udělá. Občas to vypadá, jako by ji úkoloval.
Je nezporné, že situace v Medžugorii je již tak "rozjetá", že zastavit ji by byl veliký problém. Mnoho místních lidí je na poutnících ekonomicky závislých, je tam již vybudován veliký poutnický areál který je stále vylepšován, prostě už tam bylo investováno tolik, že P. Maria i Církev ta zjevení prostě schválit musí. Jen kdyby ti vizionáři neustálým mluvením "nezlobili". Myslíte, že se Církev může včas a jednoznačně vyjádřit a určit, co je pravdivé a co ne?

20   40   60   80   81-100  120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář