katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
220.
Datum zveřejnění: 2.8.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 7436
Otázka:
Zdravim Vas vsechny a prosim o informaci, tykajici se univerzalni zivotni energie REIKI, do niz byla zasvecena sestra me zeny. Jake stanovisko k tomuto jevu zaujima cirkev, nevim, jak s takovymi lidmi komunikovat, protoze citim, ze to neni to prave orechove pro katolicku. Dekuji za radu.

221.
Datum zveřejnění: 2.5.2007
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 7405
Otázka:
Mám 16letou dceru, po celý její život se snažím ji vychovávat v duchu katolické víry. Dcera mě však překvapila prohlášením před několika týdny, že nevěří v Boha, odmítá chodit do kostela, na bohoslužbách demonstrativně předvádí, jak se nudí, jak „trpí“. Co dál? Mám trpělivě čekat, až ji přejdou tahle nešťasná léta? Můžete mi doporučit nějakou vhodnou literaturu na toto téma? Rozhodně nechci boj o další duševní život mé dcery vzdát!

222.
Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 7375
Otázka:
Mě velmi trápí situace, kdy katolíci uctívají sochy, např. Panny Marie Fatimské požehnané papežem Janem Pavlem II. nedávno, i obrazy, např. sv. Aněžky nebo sv. Jana Sarkandra při kanonizaci. Četl jsem mnoho katolických knih, kde je psáno, že katolíci ve faktu neklání před těmi obrazy či sochami, ale jenom uctívají. Spousta špičkových katolických teologů praví, že klanění náleží jenom Pánu Bohu, ne světcům ani Panně Marii, což nepotvrdí stav, kdy Svatý Otec jako hlava této Církve, Pastýř a Učitel vlastně klečel před sochou Panny Marie mnohokrát veřejně. To by bylo považováno někým každým nekatolického vyznání za modloslužbu. Já jako pravý katolík bych s tím taky souhlasil. Mohl byste mi vysvětlit,jak k tomu šlo, že je to povoleno Církví? Nechci od Vás dostat známou odpověď: toto uctívání je jako když někdo na daleké cestě má s sebou fotku své milované osoby apod. Děkuji.

223.
Datum zveřejnění: 5.1.2012
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 7361
Otázka:
Chtěl bych se Vás zeptat, zda má podle oficiálních liturgických předpisů slavnost Zjevení Páně vigilii.
V misálu, respektive lekcionáři jsem nenašel zvláštní texty pro tuto vigilii. Ale často se setkávám s tím, že například na farních nástěnkách je v rozpisu bohoslužeb označena mše svatá 5. ledna jako „vigilie slavnosti Zjevení Páně“. Je to tak přesné a správné?

224.
Datum zveřejnění: 25.9.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 7352
Otázka:
Chapu, ze katolicka cirkev je proti potratum, ale proc je proti antikoncepci? Pokud je sex podle vetsiny knezi pouze na plodeni deti, tak je timto tvrzenim clovek degradovan na pouhe zvire, protoze jen zvirata soulozi, kdyz chteji potomky. Jindy ne.

225.
Datum zveřejnění: 17.7.2002
Rubrika: Etika a morálka, Církevní právo
Počet shlédnutí: 7347
Otázka:
Chcel by som vas poprosit o nejake vyjadrenie k otazke trestu smrti. Potesili by ma aj nejake links na kvalitne stranky s touto tematikou.
Vopred Vam dakujem.
Palo.

226.
Datum zveřejnění: 27.1.2006
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 7343
Otázka:
Chtěla bych se Vás zeptat na podrobnější informace o tzv. Třetích řádech. Dříve jsem si myslela, že sdružuje pouze laiky, kteří složili slib čistoty a necítí se být povoláni pro život v klauzuře. Nyní jsem se doslechla, že je Třetí řád vhodný např. i pro manžele.
Je nutné, aby do něj vstoupili oba manželé nebo je možné, aby do něj vstoupil jen jeden z manželské dvojice? A je možné vstoupit do Třetího řádu jako svobodná a poté se vdát?
Ještě prosím, zda byste mi mohli napsat, jestli se to týká všech Třetích řádů působících v ČR.

227.
Datum zveřejnění: 22.10.2002
Rubrika: Církevní právo
Počet shlédnutí: 7335
Otázka:
Dobrý den, někde jsem slyšela, že v roce 1982 odvolal papež Jan Pavel II. bulu o exkomunikaci zednářů, zajímalo by mě, jak se ten dokument jmenuje a proč k tomu došlo, když mezi církví a zednáři do té doby bylo nepřátelství, co se tak najednou změnilo? A ještě, jestli je pravda, že v roce 1985 podepsal papež se zednáři společné prohlášení "propagující bratrství mezi lidmi"? Neodporuje si to, když za členství v zednářské lóži se na katolíky vztahovala exkomunikace?
Děkuji.

228.
Datum zveřejnění: 27.3.2008
Rubrika: Etika a morálka, Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 7335
Otázka:
Dobrý den, kamarádka mi tvrdila, že byl rozšířen seznam smrtelných hříchů o takové věci jako je například požívání geneticky modifikovaných potravin. Ráda bych věděla, jestli byla tato informace opodstatněná, a případně, kde bych se o této problematice mohla dozvědět více. Děkuji

229.
Datum zveřejnění: 27.2.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 7305
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě co znamená komplentativní/konplentativní (nevím jak se to přesně píše). Vím, že jsou komplentativní řády, ale slyšela jsem to i v jiné souvislosti. Děkuji Jana

230.
Datum zveřejnění: 27.1.2009
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 7305
Otázka:
Chvála Kristu, chtěl bych se zeptat, jak se správně chovat u proměňování eucharistie při mši svaté. Bavil jsem se na to téma s mnoha lidmi a mám v tom chaos. Děkuji za vysvětlení.

231.
Datum zveřejnění: 10.1.2005
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika
Počet shlédnutí: 7304
Otázka:
Ráda bych věděla, do jaké míry může celebrující kněz rozhodovat o podobě mše svaté. Setkala jsem se např. s tím, že se vynechává tajemství víry nebo po celou eucharistickou modlitbu (i při proměňování) lidé v kostele stojí a nepoklekají. Je to tak možné?

232.
Datum zveřejnění: 24.6.2004
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 7300
Otázka:
Můžete mi, prosím, vysvětlit, proč katolická církev odmítá podávat transubstanciovanou hostii lidem, kteří nejsou pokřtění?
Vždyť jen díky Zjevení Páně ve Slově eucharistické modlitby a pomocí tohoto Slova, ale nikoli přípravnými úkony kněze, se „corpus imperfectum“ (nedokonalé tělo) oběti „stává dokonalým“ (perfectum efficit). To, co kněz koná, není příčinou, jež působí účinek (causa efficiens). Kněz je jen „causa ministerialis“ (příčina služebná) proměňování. Skutečnou příčinou proměňování je živá přítomnost Krista, která nastává sua sponte ze svobodného a milostiplného rozhodnutí Božství. Jak potom ale může kněz rozhodovat o tom, kdo má mít a kdo nemá mít podíl na hostině?
V evangeliích není žádná opora pro vyloučení nepokřtěných ze společenství těch, pro něž byl ustanoven rituál pojídání chleba a pití vína.
Říkali mi, že nepokřtěný je zatížen hříchy a proto nemůže přijímat tuto svátost, ale i pokřtění během mše vyznávají, že zhřešili. A pokud byl hřích pojíst ovoce ze stromu poznání dobrého a zlého, pak tento hřích není křtem smyt, protže i pokřtění rozlišují a toto označují za dobré a ono za zlé.

233.
Datum zveřejnění: 6.10.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 7300
Otázka:
Chci se zeptat na zázraky jako stigmata, plačící sochy, léčivé prameny apod. - jak se k nim staví církev, do jaké míry je ověřena jejich pravost.
Dále mě zajímá tzv. turínské plátno.
Můžete mi k tomu něco napsat?
Díky

234.
Datum zveřejnění: 18.6.2001
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 7229
Otázka:
Nejsem si jisty, zda otazka eucharistie v protestanskych cirkvich je tak jednoznacna jak to napsal P. Sikula. Sam jsem evangelik, ale moje divka je katolicka. Nejen ona, ale i mnoho mych pratel (katoliku) verejne pristupuje k Veceri Pane i v jinych cirkvich ci na ekumenickych shromazdenich. Vubec tim nedemostruji sve odcizeni od RK cirkve. Nektere protestastke cirkve vskutku vyznavaji, ze Jezis je pritomen v eucharistii, stejne tak jak berou V.P. jako svatost. Zatim.

235.
Datum zveřejnění: 17.1.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 7228
Otázka:
Vím,že je to už hrozně ohraná otázka,ale přesto na ni nevím odpověď.Jak mám odpovědět člověku ,který se ptá:Když je Bůh tak milující,proč nechává trpět nevinné lidi,nebo proč musí umírat malé děti,které se ničím neprovinily?Co potom třeba jejich rodiče-vždyť můžou na Boha zanevřít a ten to přece nechce.Chce,abychom ho měli rádi.Děkuji za odpověď. M.

236.
Datum zveřejnění: 16.12.2004
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 7217
Otázka:
Objevil jsem v knize Liturgika od A. Adama (str. 376), že v současné době se rorátní mše sv. mohou slavit o všech dnech adventu, ale jen do 16. prosince. Nenašel jsem však důvod. Mohli byste mi prosím toto vysvětlit?

237.
Datum zveřejnění: 26.8.2002
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 7207
Otázka:
Mám hned několik otázek: 1)Jestliže jednotlivé části Bible (jak Starého tak Nového zákona) vznikaly zvlášť v různých dobách na různých místech, podle čeho byla sestavována dohromady? Jak se poznalo, co má a co nemá být její součástí. (Na víru mě přivedli mí přátelé z Církve Bratrské, katolická Bible má ale některé spisy navíc ptám se kvůli tomu, ale nejen kvůli tomu).
2)Píše se někde (kde?) v Bibli o Očistci?
3)Proč nestačí zpověď před Bohem?
4)Křest u jiné křesťanské církve než katolické má podle Vás stejnou váhu? (Předpokládám, že ano, ale chtěla bych se ujistit)

238.
Datum zveřejnění: 1.2.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 7204
Otázka:
Já se chci zeptat o radu. Mam kamarada katolika a on na me loudi. Ja sem obyčejná holka z dilny, ale sem eště pana. A taky věřím. A on mi řiká, že to nic neni že si vezmu prasek aby s toho nic nebylo a on gumu a je to. Ale ja sem mu rekla ze to je hřich. a on ze jen maly stín, to se snadno pak vyspovidá. Tak nevim co mám dělat. Holky z dilny taky řikaj, že jo že to nic neni. Ale pak už nebudu panou že jo uz nikdy To by jsem nechtěla. A to uz nejde spravit. A to jako katolik nemuze chtet, ne? Tak ja nevim co ted. Tak mi poradte ja se přídu zase kouknout dík B.

239.
Datum zveřejnění: 19.1.2010
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 7198
Otázka:
Velmi mě zajímá, nikde o tom není žádná informace, co znamenají jednotlivé atributy v papežském znaku Benedikta XVI.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   221-240  260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář