katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
140.
Datum zveřejnění: 14.5.2004
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 9296
Otázka:
Dobrý den.
Mám dotaz, jak se nejlépe připravit na sv. zpověď. Jak se nebát ke sv.zpovědi, neboť ji stále odaluji z důvodu strachu. Až se rozhodnu ke zpovědi, měla bych to říct knězi, že mám takový strach, aby mi poradil, co mám dělat, poprosit ho třeba, aby mi ji nějak pomohl usnadnit? Myslíte si, že jsem nějak nemocná, když mám tenhle problém, nebo jste se s tímhle problémem také setkali? Nemohlo by se zpovídat pomocí internetu? Moc Vám budu vděčná za odpověď. S Pánem Bohem.

141.
Datum zveřejnění: 25.11.2004
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 9213
Otázka:
Dobrý den.
Jak velkou má podle Vás šanci vztah ateistky a katolíka?

142.
Datum zveřejnění: 28.7.2001
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 9179
Otázka:
Dobrý den. Chci se zeptat, jak daleko mohou "zajít" v něžnostech snoubenci ještě před svatbou. Je přípustné např. líbání nahého těla? Děkuji.

143.
Datum zveřejnění: 14.4.2005
Rubrika: Věrouka, Liturgika
Počet shlédnutí: 9163
Otázka:
Chvála Kristu ,
rád bych si ujasnil , jak je tomu s pokrývkou hlavy v kostele?
Sv.Pavel píše ve svém I.listu Korintským (1 Ko 11,3-4):" Rád bych, abyste si uvědomili, že hlavou každého muže je Kristus, hlavou ženy muž a hlavou Krista je Bůh. Každý muž, který se modlí nebo prorocky mluví s pokrytou hlavou , zneuctívá toho, kdo je mu hlavou, a každá žena, která se modlí nebo prorocky mluví s nezahalenou hlavou, zneuctívá toho, kdo je jí hlavou; je to jedno a totéž, jako kdyby byla ostříhaná." Dále píše (1 Ko 11,7) :" Muž si nemá zahalovat hlavu, protože je obrazem a odleskem slávy Boží, kdežto žena je odleskem slávy mužovy."
1) Proč tedy mají církevní hodnostáři obvykle od biskupů výše při obřadech pokrytou hlavu ( obdoba židovské jarmulky - latinský název neznám )?
2) Proč není povinná pokrývka hlavy (šátek apod.) u žen ?
Děkuji za vysvětlení. P+D H.

144.
Datum zveřejnění: 29.9.2003
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Počet shlédnutí: 9157
Otázka:
Potřebovala bych poradit, zda mohu cvičit jógu a zústat dobrým křesťanem, tj jestli tyto věci nejdou zcela proti sobě. Myslím tím to-sama za sebe- že mám alergie, astma, mizernou fyzickou kondici a jóga jakožto systém cvičení se mi jeví jako řešení. Nechci však nic činit proti Pánu Bohu. Děkuji za odpověď a mějte se pěkně!

145.
Datum zveřejnění: 18.5.2007
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 9142
Otázka:
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na věc, která mě velmi trápí. Jsem silně věřící člověk, Moji rodiče věřící nejsou a naprostá většina blízkých lidí kolem mě také ne. Výjimku tvoří jen můj manžel. Křesťanské víře mě naučil člověk, respektive víru jsem přijala od člověka, který tvrdil, že každý, kdo nepřijme Ježíše, jako svého spasitele, půjde do pekla.

Jak jsem říkala, jsem silně věřící. Jsem spíš křesťan "začátečník" a kolikrát se přistihnu, že si říkám, že bych v Boha raději nevěřila, protože víra v něj mi přináší neustálá muka z přemýšlení, že miliony a miliardy lidí půjdou do pekla.

Mezi nimi například i můj otec, matka a další lidé. Jako příklad vezmu svého tatínka, který je hodný, dobrý a velmi morální člověk. Je ale přesvědčený ateista. Nebyl vychován ve víře, nevyrůstal v prostředí, kde by se s vírou setkal. Dnes je jeho „víra“ v ateismus stejně silná jako moje víra v Boha. Vím že to asi zní hloupě, ale svým způsobem za to ani nemůže, že není věřící. Prostě taková byla doba a prostředí. Já ho nejspíš v uvěření v Boha „přinutit“ nedokážu. (Po pravdě řečeno se o to ani nesnažím, jeho přesvědčení je opravdu silné). Můžu se za něj jen modlit, což činím.
Jenomže v Boha nedokážu nevěřit. Vím, že je. Jen nevím, jak Boha milovat, když bych byla raději, aby nebyl. Moje víra je založena na strachu z pekla, myslím, že to není správně, ale nevím, jak z toho ven. Chci Boha milovat, to je ta správná cesta, ale nevím, jak to zařídit. Chci žít v radosti z Jeho lásky a ne v hrůze z Jeho zatracení.

Opravdu mnoho času v poslední době se trápím tím, co bude s mými blízkými i s ostatními lidmi po smrti. Sama za sebe se můžu a budu snažit, být taková, abych šla do nebe, svoje děti vychovávám tak, aby byly takovými věřícími lidmi, aby šli do nebe.

Ale například svoje rodiče změnit nejspíš nemůžu. Mám jen modlitby. Vím, že to je mocný nástroj, ale pořád žiju s hrůzou, že se na víru třeba nikdy neobrátí. Nemyslím už snad skoro na nic jiného a v těchto obavách už nemám ani radost ze života. Navíc si už ani nepřeji další děti, protože se bojím, že někde sejdou na zcestí a půjdou do pekla a tak si říkám, že je pro ně lepší ani nevzniknout.

Na druhou stranu nevěřím tomu, že si to Bůh takhle přál. Jistě si nepřál, abych se celý život děsila, co bude s mými milovanými lidmi v pekle, abych se Boha bála a nedokázala jej milovat ze samé obavy o své milované, abych se bála si pořídit ještě více dětí.

Jak to tedy je? Opravdu půjdou všichni nevěřící lidé do pekla? (Vím, že věřit nestačí, ale já se úmyslně ptám na nevěřící)

Peklo chápu, jako stav, kde není přítomen Bůh a proto zde není nic dobrého, ale samé špatné věci. Prostě místo nějaké neskonalé a věčné bolesti a utrpení. Je toto chápání správné? A opravdu sem míří i třeba ti mí rodiče a mnoho a mnoho dalších lidí, kteří jsou dobrými lidmi, ale bohužel nevěří v existenci Boha? Pokud to tak je, jak se s touto hroznou skutečností smířit? Jak se s tímto vědomím naučit žít a nezbláznit se z toho? Jak se s tím vyrovnávají ostatní křesťané?

Velice Vám děkuji za odpověď a moc se na ni těším, protože snad přinese úlevu. Srdečně zdravím.


146.
Datum zveřejnění: 11.6.2001
Rubrika: Biblistika, Liturgika, Církevní právo
Počet shlédnutí: 9125
Otázka:
Dobrý den, mám několik otázek... Chtěla bych se zeptat, zda mohu přistoupit ke svatému přijímání, když nejsem přítomna mše sv. od začátku. Moje druhá otázka se týká postu před sv. přijímáním. Vím, že je hodinový. Je to myšleno hodinu před začátkem mše nebo hodinu před sv. přijímáním? Dále bych se chtěla podělit s jednou zkušeností. Chtěla jsem koupit kříž na stěnu a zavítala jsem do jednoho obchodu, který patří člověku z nekatolické církve. Řekla jsem mu své přání (kříž z tělem Krista), a on mi namítl, proč chci kříž s Kristem, když Kristus na kříži nezůstal a že ho chci znovu ukřižovat... Přemýšlela jsem o tom a došla jsem k závěru, že je sice pravda, že Kristus na kříži nezůstal, ale pro mě kříž bez Krista nemá smysl. Zajímalo by mě, od kdy si vlastně lidé vyráběli kříže s Kristem na připomenutí ukřižování. A jaký je na to Váš názor?

147.
Datum zveřejnění: 14.10.2004
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 8972
Otázka:
Dobrý den,
rád bych Vám položil několik otázek týkajících se svátosti smíření.
1. Mohu pravidelně chodit k přijímání, pokud jdu ke svátosti smíření jen jednou za rok?
2. Jak často se doporučuje svátost smíření přijímat?
3. Mohu jít ke sv. přijímání, pokud jsem např. neděli předtím nebyl v kostele, nebo mám jít napřed ke zpovědi? Co když jsem byl před týdnem u zpovědi, ale za tu dobu jsem znovu zhřešil např. myšlenkami(závist, pochybování o některých článcích víry), měl bych jít zase ke zpovědi? To bych ale musel chodit káždý týden.
4. Je odkládání svátosti smíření a tím i přijímání hřích? Někdy je totiž velmi těžké překonat ostych a je vidět, že ne vždy má kněz čas a náladu.
Předem Vám děkuji za odpovědi na mé otázky, doufám, že se mi spousta věcí objasní.

148.
Datum zveřejnění: 2.5.2008
Rubrika: Liturgika, Církevní právo
Počet shlédnutí: 8964
Otázka:
Dobrý den.
Mám dotaz, co by měl splňovat člověk, který chce dělat kmotra u křtu. Děkuji za odpověď. Marie

149.
Datum zveřejnění: 5.8.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 8877
Otázka:
Dobrý den, prosím Vás, budu rád, když mi dáte aspoň jedinou dostačující odpověď na otázku: Proč se dopustila Církev nejzávažnějších lidských zločinů v celé historii, jedná se o inkvizici a otrokářství, jaké se stalo v Latinské Americe? Vaši odpověď bych používal na diskuzi s mými kamarády. Děkuji.

150.
Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 8849
Otázka:
Chtěl jsem zeptat, jak je to s Vassulou. Vím, že MCM vydala její spisy. Není to bludné? Jaký je vztah k Medjugorje? Nejedná se o něco zcela vybočujícího? Děkuji za odpověď.

151.
Datum zveřejnění: 18.5.2009
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 8766
Otázka:
Dlouho jsem se s nikým nebavil o postoji církve ke kouření marihuany. Vím, že to není dobré a jde se s tím i ke svátosti smíření... Přesto mě zajímá, zdali se nějak významě počítá i příležitostné ochutnání... Myslím tím např. 10x ročně. Nechci odpověď typu: 4x ročně povoleno, 5x již ne! Mně je jasné, že i 1x to není dobré, ale svezení se s přáteli je svezení se s přáteli... Takže spíš nějaké osvětlení k postoji do této situace... Děkuji

152.
Datum zveřejnění: 19.9.2001
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 8705
Otázka:
Mám otázku, která se týká motlitby. Snažím se každý den ráno i večer modlit,ale vlastně vždy zjistím, že znám jen modlitby Otčenáš, Zdrávas, Zdrávas královno a pak Credo a nedokážu nějak formulovat svá slova, kterými chci Bohu poděkovat nebo ho o něco poprosit. Existuje nějaká kniha motliteb? A další otázka se týká růžence, nikdy jsem něměla odvahu se někoho zeptat, jak ho vlastně k modlitbě použít, ale velice by mě to zajímalo. Děkuji předem za odpověď.

153.
Datum zveřejnění: 8.4.2003
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství, Duchovní život
Počet shlédnutí: 8665
Otázka:
Oslovilo mne kázání o pěstování ctností. Ráda bych se zdokonalovala v poslušnosti. Můžete mi poradit jak na to? Jak si správně tuto ctnost vysvětlit? Kde čerpat ponaučení, inspiraci, vzory?
Můj muž si ze mne udělal služku. Dříve jsem s ochotou zastávala v naší rodině mnohé úkoly, které mi ani nepatřily, jenže jsem zapomněla odpočívat a tak se stalo, že jsem to přestala zvládat. Teď když se snažín vrátit některé povinnosti mužovi, narážím na jeho odpověď, že žena má poslouchat svého muže a vyhrožuje mi, že mi nebude dávat peníze. Nevím jak tuto sitaci řešit. Chci být poslušnou, tak jak si to přeje Bůh.
Ps: Začala jsem modlitbou.

154.
Datum zveřejnění: 30.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 8656
Otázka:
Prosím o zodpovězení několika otázek:
1. Existuje nějaké podrobnější členění hříchů podle závažnosti v rámci dvou známých hlavních skupin: lehké x těžké? Závažnost hříchů v každé z těchto skupin je přece různá. Je rozdíl, pokud člověk o někom špatně smýšlí, a když na druhé straně nechá volný průchod vyřčení těchto špatných slov. Nezúčastnit se z vlastní viny nedělní mše svaté se nedá srovnávat např. s úmyslným zabitím člověka…, v obou případech nesmí člověk přistupovat ke sv. přijímání.
2. Mají dobré skutky člověka, který ztratil těžkým hříchem milost posvěcující, svou plnou hodnotu a smysl pro spásu jeho duše?
3. Jak může napravit svůj život člověk, který se dostal svým jednáním do exkomunikace, např. katolický kněz, který se oženil a má děti?



155.
Datum zveřejnění: 28.5.2003
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 8604
Otázka:
Laudetur Iesus Christus!
Chtěl bych se zeptat, jak je to s udělováním tonzury. Zajímalo by mě, zda je udělování zakázáno, nebo se jen přestala udělovat. Gratias.

156.
Datum zveřejnění: 4.6.2004
Rubrika: Liturgika, Ostatní
Počet shlédnutí: 8567
Otázka:
Mám vlastně dotazy dva.
1) Co znamená věta „Ego te absolvo“, kterou kněz pronáší na konci svaté zpovědi?
2) Existuje nějaká kniha, něco jako „latina pro kněze“, kde se najdou běžné obraty používané při církevních (latinských) obřadech?

Děkuji.

157.
Datum zveřejnění: 18.10.2005
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet shlédnutí: 8562
Otázka:
Dobrý den,

rád bych chtěl malinko oživit diskuse zde vedené. Jaký by měl být muž pokud chce být partnerem, manželem? Jaká by měla být jeho role? Eventuelně jaká by měla být žena, partnerka případně manželka? Jaká by měla být její role? Co dělá v partnerském vztahu správného muže mužem a správnou ženu ženou? Po čem ženy u mužů touží, co od muže očekávají? Jaký má podle vás podíl feminismu na problémech v partnerských vztazích a v manželství v dnešní době?

Ptám se z jednoho prostého důvodu. Vyrůstal jsem bez otce, tedy bez mužského vzoru. Nemyslím si, že bych byl zrovna nějaká zženštilá napodobenina muže, navíc jsem i docela komunikativní. Samozřejmě jsem jako chlap ješitný, dokážu být protivný, dokážu se naštvat a nemluvit, zalést si do své "jeskyně" a tam si věci zpracovávat atd.
Stále se však ve svých vztazích potýkám s problémy. Dostávám se do stavů, kdy ať dělám cokoli, není to nikdy dobře, nebo možná je, ale není mi to dáno najevo.

Často pozoruji, především u katoliček, spoustu strachů z toho, aby se špatně nevdaly, z toho aby nedělaly něco špatného, nespokojenost samých se sebou, z toho plynoucí spousta druhů duchovního aktivismu, strachů z toho, aby nebyly ve vztahu "domácí puťky a služky", neustálé snahy u muže potírat a likvidovat ješitnost, sobectví apod. Na jednu stranu velice citlivé (až přecitlivělé) a 'milující', ale na druhou stranu těžké "obranářky", hrdé aktivistky a bojovnice často působící dojmem, že vědí co chtějí, avšak svá zranění si jsou schopné v sobě "hýčkat" aniž to dají najevo a pak "vystřelit".
Dost často jde o perfekcionalistky, které si vrtají vrtačkou díry do zdi, zatloukají hmoždinky a hořekující nad neschopností mužů.

Co všechno má být dnes schopen opravdu dobrý muž unést?

Vím, že je dost těžké na výše položené otázky jednoznačně odpovědět, ale to ani neočekávám. Každému vyhovuje něco jiného. Jakási "kostra" alespoň v zásadních věcech a postojích existuje. Uvidíme. Zajímavá bude jistě i diskuse.

Děkuji.

158.
Datum zveřejnění: 27.10.2003
Rubrika: Biblistika, Ostatní
Počet shlédnutí: 8540
Otázka:
Zajímalo by mě, jak je to se zvířecí duší. Někdo říká, že zvíře vůbec nemá duši. Jeden kněz mi řekl, že zvíře duši má, ale že ta umírá zároveň s tělem. Kdyby prý nemělo duši, pak by ani necítilo žádnou bolest. Já si kladu otázku, proč by vlastně zvířecí duše nemohla žít dál po smrti? Když kolem sebe vidím, jak zvířata dovedou milovat (mimochodem kolikrát více než některý člověk), jak dovedou i vicítit, když je člověk smutný a např. ho potěšit, pak nevidím důvod, proč by i zvířata po smrti nemohla přijít do nebe. Dále se cítím trochu zneklidněna tím, že by Bůh stvořil zvířata s úmyslem, že je jednou definitivně nechá zemřít a zaniknout. Když je stvořil pro nás tady na zemi, pak by je nám přece mohl darovat i v nebi. Zajímalo by mě, jestli je někde přímo řečeno, že zvířata do nebe nejdou. V jednom katolickém časopise jsem totiž četla, že i mnozí významní křesťanští myslitelé nechali ozázku, zda mohou i zvířata přijít pro smrti do nebe, otevřenou. Je to skutečně pravda? Moc ráda bych znala názor celé církve jako celku, ne jen názor jednoho kněze, jestli ovšem se církev jako celek někdy zabývala otázkou existence zvířecí duše a nebo jestli odpověď na tuto otázku ještě nezná.
Děkuji

159.
Datum zveřejnění: 1.10.2006
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 8504
Otázka:
Dobrý den,
zajímalo by mě,jakým procesem se světec stane patronem (např. zemským patronem). Co ovlivňuje to, že je světec vzýván jako patron? Je to spontánní zbožnost, ze které se časem stala tradice, či musel být světec oficiálně ustanoven za patrona nějakou církevní autoritou? Je každý český světec automaticky též českým patronem?
děkuji
Barbora Anna


20   40   60   80   100   120   140   141-160  180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář