katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
540.
Datum zveřejnění: 10.3.2006
Rubrika: Věrouka, Ostatní
Počet shlédnutí: 5450
Otázka:
Chtěla jsem se vás zeptat, jestli je nějak přesně dané místo pohřbení Panny Marie. Kristův hrob se nachází v Jeruzalémě, kde byl vystavěn chrám Božího hrobu, ale co hrob Panny Marie – je na to jednoznačný názor, kde by se hrob mohl nacházet? Někde se uvádí, že mohl být též v Jeruzalémě, někde naopak v Efezu, kde pobývala ke konci života. Někdo naopak jejím nanebevzetím ukazuje, že žádný hrob mít nemohla.
A podobně jako se stavěly nápodoby Božího hrobu či Svatých schodů, objevovalo se (v případě jejího existujícího hrobu) i kopírování stavby tohoto druhu?

541.
Datum zveřejnění: 29.11.2002
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 5449
Otázka:
Zajímalo by mě, jaké postavení a jakou úlohu ve společnosti plní církev. Děkuji Jana

542.
Datum zveřejnění: 22.10.2005
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5449
Otázka:
Dobrý den. Slyšela jsem, že člen Božské Tojice - Duch svatý, měl v hebrejštině gramatický rod ženský. Je to pravdivá informace? Děkuji

543.
Datum zveřejnění: 27.11.2001
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5439
Otázka:
Salve... ráda bych se zeptala, kdy se behem mse svate , behem obradu promeny, meni chleb v Krista a vino v jeho krev. Ktery je to okamzik? Kdy je jeste jen oplatek, a kdy uz je to Pan? A proc rikame "tvou smrt zvestujeme"? A proc pri svatem prijimani prijimame jen Telo, nikoliv Krev? Je to prece krev, ktera se proleva "za nas za vsechny na odpusteni hrichu". Znamena to, ze kdyz nam pan farar neda pro sv. prijimani Krev, ze nam Pan neodpousti hrichy? A co kdyz je nekdo knezem, a vlastne psychicky knezem neni, takze se vnitrne, hluboce nemodli... sestoupi i tehdy nas Pan na oltar? Prijimame i potom Jeho Telo? diky moc za vysvetleni. solveig

544.
Datum zveřejnění: 11.6.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 5436
Otázka:
Rada bych se jeste jednou vratila k tak casto opakovane otazce Mariina panenstvi. Nani to problem, ktery by me vyslovene trapil, ale jelikoz se ted vice seznamuji s veroukou Rimskokatolicke cirkve, nemuzu se teto otazce uplne vyhnout. Zajima me, jak se toto dogma shoduje s s timto biblickym mistem: `Kdyz se Josef probudil ze spanku, ucinil, jak mu prikazal andel Hospodinuv, a prijal svou manzelku k sobe. Ale nezili spolu, dokud neporodila syna; a dal mu jmeno Jezis.` Mt 1,24-25 Za odpoved predem dekuji. Hanka

545.
Datum zveřejnění: 12.12.2003
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5429
Otázka:
V Katolickém týdeníku č. 42 z 19. října 2003 byla inzerována kniha brněnského vydavatelství Cesta - Miriam Therese Winterová: Z HLUBIN BEZEDNÝCH - Příběh Ludmily Javorové, vysvěcené na římskokatolického kněze. Vydavatelství Cesta má rovněž zvýrazněný odkaz na Vašich stránkách. Moje otázka je následující: Proč je v "katolickém" periodiku vycházejícím pod dohledem ČBK umístěna reklama na knihu, která hrubě odporuje katolické víře a propaguje neposlušnou křesťanku, jež se svým skutkem vyloučila z Církve Kristovy? Proč je na www.katolik.cz zvírazněný odkaz na vydavatelství, které skoro každým svým titulem napadá Církev svatou a její tradiční učení? Jen pro připomenutí, pokud byste náhodou nevěděli, žena nemůže být vysvěcena na kněze. Stejně tak nikdo nemůže být pokřtěn kofolou. Chybná materie.

S Pánem Bohem
Martin R. Čejka

546.
Datum zveřejnění: 26.1.2007
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Počet shlédnutí: 5428
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co vyplývá pro ty katolíky, kteří nechodí na nedělní bohoslužby a hlásí se ke katolické víře. Co to pro ně znamená? Děkuji.

547.
Datum zveřejnění: 15.7.2002
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5424
Otázka:
Někde jsem četl, že existuje i peklo pro křestany. Co musím udělat, abych se tam nedostal a abych se vyhnul i očistci, což je skoro totéž s jedinou útěchou, že to jednou skončí. Mám z Boha strach.

548.
Datum zveřejnění: 29.10.2003
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5423
Otázka:
Dobrý den, byla jsem ve Francii a velmi mě překvapilo, že lidé při vstupu do kostela nepoklekají před svatostánkem, ale se "jen" ukloní. Stejně to dělají např. i trapističtí mniši. Jaký je rozdíl v těchto rozdílných způsobech vyjádření úcty ?
Děkuji

549.
Datum zveřejnění: 20.9.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5420
Otázka:
Zajímalo by mě, jestli existuje případ, kdy zabití člověka není hřích (sebeobrana; záchrana života či životů jiných lidí; ve válce při obraně vlasti;...)? Nebo výjimky neexistují? Děkuji za vaše úžasné stránky.

550.
Datum zveřejnění: 15.6.2004
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5418
Otázka:
Mohl bzch se, prosím, zeptat na některé příbuzenské vztahy?
1. Nemohu si vzpomenout na pramen, v němž má původ tradice, že Satan byl (nejmilejší) Boží syn (starší, než Kristus), nevíte o něm? Je dvojice Satan --- Kristus archetypem dvojice Kain ---Abel?
2. Žili současně se stvořeným Adamem i jiní lidé, nebo se jeho synové pářili s jeho dcerami? Byli tito jiní lidé zplozeni nebo stvořeni?
3. Proč evangelium uvádí tak podrobně rodokmen muže, Josefa, který není otcem pozemské inkarnace Boha a je jen, evangelii nijak podrobně nepopisovaným, společníkem jeho dětství? A proč neuvádí rodokmen jeho matky? Nečiní Krista splození duchem svatým částečně odlišným od člověka, není tím boží vtělení v člověka neúplné?
4. Podle dogmatu o nanebevzetí pany Marie (tuším 1950) dlí Kristus se svou matkou na nebesích jako ženich a nevěsta. Přestává tím Marie být jeho matkou?
5. Mýlil se Kristus ve své předpovědi parusie a tisícíletého království, nebo žijeme již v době po jeho skončení. Je slučitelný omyl Boha s vírou v jeho vševědocnost? Musel Bůh Jóba zkoušet, aby se přesvědčil o jeho charakteru, když se mohl poradit se svou vševědocností?
6. Proč Kristus slibuje přímluvce, když Bůh své stvoření miluje a přímluvy tedy zdá se není třeba.
7. Vtělil se Bůh od dob Kristových v člověka znovu. Učiní tak?
Po ovoci ze stromu poznání toužím dozvědět se více. Děkuji.

551.
Datum zveřejnění: 3.6.2004
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5418
Otázka:
Prosím o zodpovezení dotazu.
Setkal jsem se s jedním clovekem, který se vrátil z exilu (pro ceskou katolickou kulturu tento clovek udelal velmi mnoho), má teologické vzdelání, ale není knezem. Posteskl si, že tady u nás v CR ho ani jeden knez nepožádal, aby udelal v rámci mše svaté kázání, což v nemecku mu bylo umožnováno. Muže knez umožnit, aby laik prednesl kázání pri mši svaté?
Ptám se také proto, že u nás se deti v rámci detské mše dozvídají pravdy víry zpusobem velmi komlikovaného teologického rozboru, kterému mnohdy presne nerozumíme ani my rodice. Deti už kázání nerozumí vubec. Jednání s knezem, kterého si jinak vážíme prozatím selhávají, nebot on si nepripustí, že by byla chyba v primerenosti. Rádi bychom mu navrhli aktivní úcast rodicu na kázáních (bohoslužbách slova) pro deti. Chtel bych vedet, zda má tento návrh oporu v církevních dokumentech.
Dekuji
Vašek


552.
Datum zveřejnění: 23.5.2002
Rubrika: Církevní právo
Počet shlédnutí: 5416
Otázka:
Mám dotaz. Má církev jako instituce také svou policii ? Před lety na Biskupském gymnaziu jeden kněz jezuitského řádu prohlašoval: "My jsme církevní policie." Ve výuce věnoval mnoho času na kritiku jiných kněží a o některých prohlašoval, že jejich zpovědi i mše byly a jsou neplatné. Mnozí mladí jsme se šli tedy po letech zpovídat znovu.
Tito kněží jsou faráři v duchovní správě. Nechápeme, proč jejich zpovědi jsou neplatné. Prosím o zodpovězení obou dotazů.
Jména nechci uvádět. Než jsem tento dotaz dal, prodiskutoval jsem to z několika bývalými spolužáky i spolužačkami. Vědí to a nikdo z toho není moudrý. Pokud ani vy nám neporadíte, máme se obrátit na nuuciaturu nebo někam jinam? Nebo raději tento dotaz smažete?

553.
Datum zveřejnění: 16.10.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5411
Otázka:
Chtěl bych se zaptat, co mám dělat, pokud se kněz v naší farnosti nechová jako kněz. Příkladem může být veřejné opakované opití při hodové zábavě či o vánocích atd.. Nemám nic proti tomu pokud by to dělal v soukromí, ale pokud se takto chová na veřejnosti, nedává moc dobrý příklad ostatním věřícím a spouští tak vlnu pomluv křesťanů po naší obci. Co si asi tak může nezasvěcený člověk myslet?? Nevím, zda na tohoto kněze podat oznámení biskupství či mohu jednat i jinak. Pokud se totiž ozvu oficiálně, tak si myslím, že budu označen církevními představiteli za černou ovci, tak jako se to stalo už mnohokrát v dějinách církve.
Stále jsou totiž v římskokatolické církvi snahy vše dělat jako za doby komunismu. Utajovat, utajovat a dělat, že o ničem nevím. Nepřiznání skutečností je dost velký hřích, ale to asi církve nijak neznepokojuje....

554.
Datum zveřejnění: 28.4.2005
Rubrika: Církevní právo
Počet shlédnutí: 5408
Otázka:
Dobrý den. Zajímalo by mě, jaké jsou u zesnulého podmínky, aby mohl být církevně pohřben a které skutečnosti tomu naopak brání? Mám na mysli zejména vyznání zemřelého. Děkuji.

555.
Datum zveřejnění: 17.6.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5406
Otázka:
Zajímalo by mne, jestli může být do řehole přijata dívka-nepanna a dále, jaký je osud řeholnic, které byly znásilněny (např. ve válce). Zůstávají i nadále v řeholním společentví? Děkuji.

556.
Datum zveřejnění: 16.11.2001
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5400
Otázka:
Moc vás zdravím.Chtěla bych se zeptat,zda je urážkou pro Boha pozdní příchod na mši svatou a nebo když z ní člověk musí z vážných důvodů odejít o trochu dříve. Předem děkuji.

557.
Datum zveřejnění: 20.5.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5397
Otázka:
Postřehla jsem, že u některých otázek byl značně zredukován počet reakcí návštěvníků těchto stránek. Proč tomu tak je? Je někde možné nalézt všechny příspěvky?

558.
Datum zveřejnění: 26.8.2004
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 5397
Otázka:
Všimnul jsem si, že při mši sv. je nejednotnost v tom, kdy věřící poklekají, kdy se bijí v prsa a co při tom říkají. Jsou pro to jasná a veřejně dostupná pravidla? Nebo je to otázka místního zvyku či ustanovení v diecézích?

559.
Datum zveřejnění: 7.3.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5396
Otázka:
Nevím, jak katolíci přišli na to, že je Bůh spravedlivý?!

Tak já celý život žiji v postech, kajících skutcích a odříkání, a jiní si dopřávají, žijí v požitcích, smyslnosti a prostopášnostech, v nevěrách, pohodlí a v zajištěnosti, a pak máme mít stejný úděl? A to je ta spravedlnost? Jen na smrtelné posteli řeknou: Bože, sorry! a mají to dobré? S tím nemohu souhlasit!!!

A že mám pravdu, mohu doložit: Lukáš 15,4-10:  "Má-li někdo z vás sto ovcí a ztratí jednu z nich, což nenechá těch devadesát devět na pustém místě a nejde za tou, která se ztratila, dokud ji nenalezne? Když ji nalezne, vezme si ji s radostí na ramena, a když přijde domů, svolá své přátele a sousedy a řekne jim: `Radujte se se mnou, protože jsem nalezl ovci, která se mi ztratila.´ Pravím vám, že právě tak bude v nebi větší radost nad jedním hříšníkem, který činí pokání, než nad devadesáti devíti spravedlivými, kteří pokání nepotřebují. Nebo má-li nějaká žena deset stříbrných mincí a ztratí jednu z nich, což nerozsvítí lampu, nevymete dům a nehledá pečlivě, dokud ji nenajde? A když ji nalezne, svolá své přítelkyně a sousedky a řekne: `Radujte se se mnou, poněvadž jsem nalezla peníz, který jsem ztratila.´ Pravím vám, právě tak je radost před anděly Božími nad jedním hříšníkem, který činí pokání."

Takže nad tím rošťákem, který se má celý život dobře, bude Pán plesat, a ti dobrodušní trotlové budou stát pokorně v hloučku někde na okraji jako celý život a němě přihlížet. Tohle katolíci fakt hlásají?

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   541-560  580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář