katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
860.
Datum zveřejnění: 14.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4763
Otázka:
Dobrý den. Má několik dotazů, všechny jsou ale o jednom - o duchovním svatém přijímání.
1) Mohl byste vysvětlit, co to je?
2) Jsou k němu stejné podmínky jako k normálnímu při mši? (půst před, stav milosti, jednou za den - četl jsem, že někteří svatí takhle přijímali až 200x za den!)
3) Lze pomocí tohoto přijímání získat i "vedlejší produkty", tj. plnomocné odpustky a odpuštění lehkých hříchů?
Děkuji za odpověď.

861.
Datum zveřejnění: 14.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4760
Otázka:
Muzete se prosím nejak vyjadrit k situaci na prazske KTF. Jsem naprosty laik - prilis nerozumim ani problemum "svetskych" VŠ. Ale ctu tolik protichudnych tvrzeni - Pan Halik ríká "Dejvicky Taliban" studenti fakulty "Vseználek Halik", napadani napadají kardinala Vlka a CBK kteri udajne chteji privest katolickou viru nekam jinam, projev rektora (doufám, ze to je správná funkce) Wilhelma o tom, ze studenti mohou dostudovat na husitské nebo evangelické fakulte UK - vubec tomu nerozumim, ale je mi z toho smutno. Nevim jestli to nepisu zmatene, ale co se to vubec deje???

862.
Datum zveřejnění: 10.6.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4758
Otázka:
Mám dotaz: Jak má přistupovat k volbám katolík, který zásadně ve svědomí nesouhlasí s demokratickým systémem? Tedy, že vláda patří většině, která rozhoduje, byť nemorálně a nesprávně. Naopak věří, že vláda patří panovníkovi, který je za ni odpovědný Bohu.
Co na to oficiální nauka?

863.
Datum zveřejnění: 11.3.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4754
Otázka:
Jsem rad, ze jsem objevil tuto sekci, a budu sem asi chodit pravidelneji. Mel bych jeden dotaz, ktery se tyka "temneho stredoveku". Temny stredovek - krizove vypravy, inkvizice, prodavani odpustku - jsou dnes stale pro mnohe lidi dukazem zla cirkve, nebo dokonce obecne krestanstvi. Abych nezdrzoval, muj dotaz je asi tento : co by mel krestan o techto vecech vedet a hlavne jaky k tomu zaujimat postoj ? Co z toho, co se o tom vsem pise, je a neni pravda ? A hlavne, jak se k inkvizici oficialne stavi kat. cirkev dnes ? Jak reagovat na vytky ? Kdyz jsem se na tyto veci kolegu katoliku zeptal - pokud jsem se odvazil - vetsinou se mi nedostalo kloudne odpovedi popr. ze se jednalo o slabosti konkretnich lidi, a ze v tom je treba rozlisovat. Ani tato odpoved pro me neni prilis uspokojujici. Chtel bych v tom mit konecne jasno a tedy predem moc dekuji za odpoved.

864.
Datum zveřejnění: 24.5.2004
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 4753
Otázka:
Pěkný den!
Mohla bych vědět, co znamená slovo "inkulturace"?
Děkuji.

865.
Datum zveřejnění: 4.3.2003
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4749
Otázka:
Dobrý den!
Chci se zeptat, co znamenají ted na konci února slova "odpustky,odpustkové zábavy". Kde se toto pojmenování vzalo a co znamená? Dekuji za odpoved

866.
Datum zveřejnění: 12.12.2001
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4747
Otázka:
Když se řekne "katolík", lidé pod tím slyší "interrupce", "zakázaný sex", "kecání do rodinného života" a "Husovo upálení". Neslyšel jsem, že by někdo řekl: "Aha, to jsou ti, co věří v Boha." Jde o mediálně zkreslený obraz, který má sekulární společnost, nebo o přehnaný akcent církve při hlásání morálky světu? Má být setkání nevěrců a hledajících s církví přes hlásání Boha nebo morálky? Můžete uvést i důvod, který opravňuje církev "zasahovat do způsobu rodinného života"?

867.
Datum zveřejnění: 25.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4746
Otázka:
Dobrý den,
chtel bych se zeptat, jak bych se mel stavet k situaci žebrání ve mestech. Jako krestan mi delá zle videt jejich utrpení na druhou stranu vím, že spoustu lidí takto pouze zneužívají lidské dobroty ve svuj prospech. Jak je mám dokázat odlišit?
Chtel bych jim pomoct, at už jen proto, že vidím nezájem ostatních. Vetšinou se nechám ovlivnit davem a jen od žebrajícího odvrátím hlavu. Jednou jsem se však odhodlal a prispel. Byl jsem v tu chvíli rád, že jsem mu pomohl. Vím, že to nebylo mnoho, ale cítil jsem v tu chvíli, že toto je projev lidskosti. Vždyt jen práve clovek je schopen lásky, tak proc ji nepoužívat.
Na druhou stranu mi doma ríkají, že skutecní žebráci mají zázemí a možnosti, kde se napr. najíst atd. a že tedy se jimi nemusím trápit.

S tím souvisí i otázka ohledne darování. Ježíš rekl, že dar se nesrovnává podle toho, kolik clovek dal, ale kolik mu zustalo.
Zabýval jsem se tímto dilema, když jsem se rozhodl prispet na pomoc lidem postiženým povodnemi. Zdálo se mi, že jakákoliv cástka je málo. Vím, že pokud mám následovat Ježíše, musím se vzdát majetku, naproti tomu doba vyžaduje, abych mel nejaké zabezpecení své budoucnosti.
Byl bych rád, jak se k temto otázkám stavíte.
Dekuji.


868.
Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet shlédnutí: 4745
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jak katolická církev vykládá verž z listu Židům 9, 27 "A jako každý člověk jen jednou umírá, a potom bude soud".Lze tento verš brát skutečně přesně a doslova, hlavně slovo "každý" ?A pokud ano, jak budou souzeny například předčasně zesnulé malé dětinebo dokonce potraty (u kterých my křesťané na základě Bible věříme,že nenarozené dítě je také člověk v plném smyslu).

869.
Datum zveřejnění: 20.11.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4739
Otázka:
Zdravím Vás! Jmenuji se Jirka Náhlík jsem student gymnasia v Opavě, moc děkuji otci Protivínskému za jeho iniciativu a připomenutí toho, že ještě všichni zdaleka nezapomeli, na věci nedávno minulé! Moc Vám otče fandím a doufám, že každý alespon trošičku mravní člověk Vás ve vašem pomyslnem boji proti prokazatelně zločinecké organizaci podpoří! S pozdravem a obdivem, váš příznivce Jirka!

870.
Datum zveřejnění: 22.2.2005
Rubrika: Liturgika, Ostatní
Počet shlédnutí: 4739
Otázka:
Chvála Kristu,
mám tři dotazy:
1) Jaký překlad Písma se používá v lekcionářích? Neshoduje se totiž ani s Ekumenickým překladem, ani (myslím) s NBK.
2) Čtení v „Liturgickém kalendáři“ z těchto stránek odpovídají čtením z lekcionáře? Proč se mi tedy stalo to, že se čtení (myslím, že první z Popeleční středy) od lekcionáře trochu lišilo?
3) Jak získat texty čtení z lekcionářů (i pro všední dny) pro přípravu (vyjma zakoupení samotných lekcionářů či „Misálu na každý den liturgického roku“)? Nechystá se třeba doplnění těchto textů do výše zmiňované aplikace (s souladu s lekcionáři)?

871.
Datum zveřejnění: 2.4.2004
Rubrika: Církevní právo
Počet shlédnutí: 4734
Otázka:
Velmi by mě zajímaly povinnosti a práva jak faráře tak i farníka (z hlediska církevního práva či jiných předpisů)mimo plnění Desatera a pod. a zda je na iternetu dostupný Kodexu církevního práva.


872.
Datum zveřejnění: 31.12.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 4734
Otázka:
Známy je veterinář, má ordinaci pro psy. Při účtování´výkonů určuje ceny často dle postavení pacienta, tj. např.staré babičce účtuje za injekci 50 kč, kdežto podnikateli, který přijede mercedesem za stejný úkon 600 Kč. Známý si tedy tyto zákazníky "otipuje" a účtuje jim dle toho, kolik si tento zákazník může dovolit(dle úsudku známého), a ne podle skutečné hodnoty provedeného výkonu(v tomto případě 300 Kč), tj. podnikatel tak například doplácí na babičku.

Otázka: Považujeme toto za věc v rozporu s 10.přikázáním.Někteří naši přátelé křesťané toto považují naopak za věc projevu milosrdenství k babičce, nebo za otázku cenotvorby(pokud se to podnikateli nelíbí, může jít jinam, to je potom i riziko veterináře, který přijde o zákazníka)Zajímal by nás Váš názor.

873.
Datum zveřejnění: 10.12.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4734
Otázka:
Prosím, mohl by mi někdo napsat i-adresu nebo odkaz na světce Filipa Neriho? Je mým patronem a rád bych se dozvěděl o jeho životě a práci mnohem víc, než jen z filmu a jednoho článku Ze života světců. Díky!

874.
Datum zveřejnění: 17.10.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 4734
Otázka:
Chtěl bych se ohradit oproti tvrzení, že Orthodoxní se oddělili od Římskokatolické církve. Nebylo to náhodou naopak? Cožpak nebylo více křesťanů na "Východě" než na "Západě"? Vždyť pozdější římskokatolíci si přidali do vyznání víry "filioque", což je, podle mě, proti rozumu a PRAVÉ VÍŘE. A proč se omlouváte za činy, které provedl, či s nimi souhlasil (podle Vás) neomylný papež? A Vaše křesťanská láska patrně vynikla 12. dubna 1204 kdy IV.křižácká výprava na podnět papeže Inocenta III. vyplenila babrbarsky pravoslavný Cařihrad. Nedávnám to za vinu rozhodně Vám - to bych byl hloupý - ale chci tím jenom říci, zda jste někdy přemýšleli o tom, jestli Bůh opravdu přetrvává v církvi, jež je tak poskvrněna minulostí, jako ta Vaše.

875.
Datum zveřejnění: 5.11.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4730
Otázka:
Dobrý den. Zajímalo by mne, jestli KAŽDÝ tady na Zemi máme svůj úkol. Konkrétně, v čem spatřovat tu "předurčenost"? Je to ve "vybavení" jednotlivce, v jeho schopnostech a nadání? A nebo je to konkrétní úkol, třeba se stát mnichem? Co např. dítě, které v 6 měsících zemřelo na AIDS? Mělo to také nějaký cíl? A nebo to Bůh nechtěl, aby zemřelo, a chtěl pro něj něco jiného? Ale, proč chtěl něco jiného, když musel vědět, že takto brzo zemře? Děkuji.

876.
Datum zveřejnění: 23.4.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4727
Otázka:
Dobrý vecer,
již dlouhou dobu hledám kde mne Pán Buh chce mít a nejak mne to táhne k reholnímu životu. Myslíte si že by bylo možno v nekterém kláštere pobýt spolu s mnichy pár dní? Dekuji Vám za odpoved.

877.
Datum zveřejnění: 19.12.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4726
Otázka:
Dobrý večer,dozvěděla jsem se,že existují tzv. ženské řády III.řádu,zajímalo by mě,čím se odlišují od řádu jiných.Nejsem katolička a tak bych uvítala i nasměrování na literaturu apod.,kde bych se o těchto společenstvích mohla dozvědět víc.Děkuje a zdraví

878.
Datum zveřejnění: 24.7.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4723
Otázka:
Dobry den, chtela bych se zeptat,jak nejlepe nevericimu clovekovi popsat nebe, kdyz mu nestaci predstava vecnosti s Bohem, protoze nevi, co si pod tim ma vlastne predstavit.Dekuji.

879.
Datum zveřejnění: 24.6.2001
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 4723
Otázka:
Sledovala jsem poslednich nekolik odpovedi ohledne eucharistie a Vecere Pane. Myslim si, ze se k obema skutecne vazou ponekud rozdilne vyznamy. Zajimal by mne vas nazor, zda je vhodne se dale ucastnit protestantske VP, prestoze dnes uz smeruju z mnoha duvodu do Katolicke cirkve, ale jeste porad patrim do sve puvodni protestantske cirkve. Dekuju V.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   861-880  900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář