katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
1160.
Datum zveřejnění: 14.3.2003
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4188
Otázka:
Dobrý den,
zajímalo by mě, podle čeho se stanovil začátek roku v občanském kalendáři na 1.ledna. Děkuji za odpověď.

1161.
Datum zveřejnění: 12.1.2007
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 4187
Otázka:
Dobrý den, rád bych zjistil, od kdy je v liturgickém roce před vánocemi období adventu. A taky jak se jeho slavení měnilo v průběhu staletí. Děkuji i za případný odkaz na www stránky či literatůru.
Jirka

1162.
Datum zveřejnění: 6.8.2003
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4186
Otázka:
Prosím o podrobnější vysvětlení věty z Pavlova listu Kolosanům - 1,24:
Teď sice pro vás trpím, ale raduji se z toho, protože já tím na svém těle doplňuji to, co ještě zbývá vytrpět do plné míry Kristových útrap. Děkuji

1163.
Datum zveřejnění: 21.5.2003
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4183
Otázka:
V bibli se piše o antikristu kterého má Ježíš zahubit svým příchodem je to jedna osoba a nebo to jsou lidé kteří v něho neuvěřili a snaží se zničit jeho záměr o zavedení Božího králoství lásky, pokoje, smíření a odpuštění na zem svou nenávystí zabíjením válkami a nepřijetím jeho učení?

1164.
Datum zveřejnění: 11.12.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4172
Otázka:
Jak se může věřící křesťan více zapojit jako laik do církve, nejen jako akolyta nebo ministrant?

1165.
Datum zveřejnění: 3.8.2005
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 4172
Otázka:
Dobrý den, měl bych otázku ohledně liturgiky. Mohli byste mi, prosím, říci, zda dřívější Misály obsahovoaly „ordo“ pro vysluhování křu a zda součátí Misálu byly antifony a tzv. rubriky? Také by mne zajímalo, zda západní tradice do předvelikonočního postního období započítává soboty a neděle.

Děkuji

1166.
Datum zveřejnění: 1.10.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4171
Otázka:
Proc vsemohouci a vsevedouci Buh stvoril nas ubohe lidi, veda pritom, ze zhresime, a ze se bude muset za nas sam obetovat? Odkud se vlastne vzalo zlo? Na zacatku prece stoji Buh=Laska, jak se tedy laska sama od sebe muze promenit v nenavist?

1167.
Datum zveřejnění: 25.2.2009
Rubrika: Liturgika
Počet shlédnutí: 4160
Otázka:
Dobry den, potrebovala bych prubeh mse ve francouzstine a pod tim prelozen do cestiny, tak pokud vi nekdo nejakej odkaz? Nejlepsi by bylo neco ve stylu toho papiru, jako jsme dostavali na setkani mladeze v Klokotech, kdyz se slouzila cesko-latinska mse. Jsem ve Francii a zatim temer nerozumim, tak bych byla moc rada, kdyby se neco takoveho na internetu vyskytovalo.

1168.
Datum zveřejnění: 11.6.2001
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4153
Otázka:
Zajimalo by mne, proc neudelate na svych www strankach nejakou diskuzi mezi nevericimi a vericimi. Jsou totiz dosti jednostranne. Misa

1169.
Datum zveřejnění: 4.5.2004
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4151
Otázka:
Při kázání kněz rozebíral Ježíšův požadavek lásky k bližnímu a podobenství o milosrdném Samaritánovi. Nejprve Ježíš odpovídá na otázku co je třeba činit pro získání věčného života: Milovat Boha tak moc jak jen to půjde, nade vše, a bližního svého jako sebe samého.
A pak Ježíš nechává zákoníka odpovědět na svou otázku, kdo že se mu zdá být bližním tomu, kdo se dostal mezi lotry. Zákoník odpovídá: "Ten, kdo mu prokázal milosrdenství."
Je snad potřeba ještě něco dodávat? Vše teď bylo již řečeno! Oloupenému a zraněnému člověku se najednou stal milosrdný Samaritán jeho bližním! Vznikl nový vztah a s ním pro pocestného povinnost lásky k tomu Samaritánovi. Zákoník, který Ježíše pokoušel, od Ježíše dostal odpověď. Když se zákoník vžije do osudu onoho oloupeného a zraněného pocestného, a zeptá se sám sebe, jak by se po svém uzdravení choval k milosrdnému Samaritánovi, co si po pravdě odpoví? Od teď ví, že takového člověka má pro jeho milosrdný skutek který sám na sobě pocítil milovat jako sebe sama, chce-li dostat věčný život. Jenže nebyl by to Ježíš, kdyby ještě něčím nepřekvapil, kdyby si ještě "nepřisadil" řka "Jdi a čiň i ty podobně." Nemáme tu tedy celkem TŘI požadavky, z nichž pouze jediný z nich hovoří o mém vztahu k mým bližním? Takto oloupený a zraněný pocestný asi dobře cítí (v souhlase se soudobým chápáním Ježíšovy doby), kdo je jeho bližní. Druhá podmínka vstupu do věčného života po lásce k Bohu nadevše je - považuj svého zachránce za svého nejlepšího přítele. Miluj ho jako sebe sama. Rozděl se s ním, když bude něco potřebovat. -
Najednou zmizel neurčitý pojem "lásky k bližnímu" a na jeho místo nastoupily požadavky dva:
1.Láska k mým vlastním bližním, které nemohu neznat, protože každý z nich osobně pro mne úmyslně vykonal něco o čem byl přesvědčený že to nutně potřebuji.
2. Pomáhej těm, kteří to nutně potřebují!(Všem, nejen tvým bližním, tedy nejen těm, kteří pomohli tobě předtím. O Samaritánu se nepíše, že by přemýšlel, jestli pro něj pocestný předtím něco vykonal, on se ustrnul, nechal na sebe působit svůj cit a proměnil ho ve skutek.) (A oni nezískají život věčný když tě nebudou mít za to rádi jako sami sebe! Ha ha ha! Opravdu až teď při psaní mi došlo, že "pomoc druhému člověku na základě lásky k bližnímu" v souladu uvedeným podobenstvím znamená mou pomoc druhému člověku na základě jeho povinnosti následné lásky ke mně, prostě proto, že mou pomocí jemu v nouzi, se stanu pro něj jeho bližním, kterého mu Ježíš ukládá milovat. Není to skvěle vymyšlené na židovskou povahu tradovanou jako věčně kalkulující?)
Že by ten třetí požadavek (pomáhat druhým v nouzi) byl podmínkou dosažení věčného života, to v tomto podobenství myslím Ježíš neříká, ale říká to asi jinde (A kde jsme Tě viděli žíznit a nedali Ti pít ??...).
Kdy došlo ke změně obsahu pojmu "bližní" v naší kultuře, v katolické věrouce?


1170.
Datum zveřejnění: 4.8.2006
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4146
Otázka:
Dobrý den,

Rád bych věděl, s jak těžkým hříchem mohu přistoupit ke svátosti eucharistie. Mám totiž poci, že opustím zpovědní místnost, a než nastane neděle, netroufám si se svými hříchy předstoupit před oltář.

děkuji

1171.
Datum zveřejnění: 2.3.2004
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 4142
Otázka:
Kolikrát jsem slyšel konstatování, že Bůh miluje lidi bezpodmínečně, dotaženo do důsledku se mi jeví, že ateisté jsou v tomto smyslu upřímní, a křesťané se svými prosbami, činy a rituály jaksi podlézají a vnucují se. Potíž mám se slovem bezpodmínečně, "unconditionally". Smysl mi to dává jedině tehdy, když jde o čiré děkování... Prosím o komentář k tomuto tématu, případně odkazy na další četbu. Děkuji.

1172.
Datum zveřejnění: 24.11.2006
Rubrika: Etika a morálka, Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 4142
Otázka:
Mám na vás jednu, řekněme ekonomickou, otázku. V jednotlivých diecézích ČR jsou do očí bijící rozdíly v ekonomické situaci farností (mám na mysli především farnosti v pohraničí, v diecézích jako je plzeňská, litoměřická, ...). Napadlo mne to v souvislosti s se sbírkami v naší farnosti během Vánoc, kdy se vybralo kolem 100.000 kč během pár dní. Vzhledem k tomu, že se nyní kompletně spravil celý kostel a farnost má splácet poměrně dost peněz, tak to jinak než sbírkami nejde. V jiných farnostech v Čechách by tuto sumu vybírali 50 let.
Když byly před lety velké povodně, tak se ve farnostech dělaly sbírky, v naší farnosti se udělala sbírka pro
jinou konktrétní farnost postiž. povodní a také jsme dostali zprávu o tom, jak bylo s penězi naloženo a co všechno bylo opraveno.

Můj dotaz zní: neuvažuje se o podobném modelu financování farností např. u zmíněných diecézí (litměřická, plzenská,...), kdy některá "lépe situovaná" farnost z brněnské či olomoucké diecéze si "adoptuje" farnost v Čechách?
Jinými slovy udělá 2-3x za rok sbírku pro konkrétní farnost a na konkrétní účel jiné farnosti ? Uvažuje se o něčem podobném? Kdy se vytipují farnosti ke spolupráci, kde to "má smysl" a rozjet tuto výpomoc ? Díky za odpověď.

1173.
Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4139
Otázka:
Dobry den,je mi 20 let,uveril jsem teprve nedavno.Nejsem si zatim vesve vire uplne jisty.Trapi me otazka hrichu.Pravidelne se modlim k Bohuza odpusteni, ale potom spacham ten samy hrich znovu a nemam silu tomu zabranit.Nevim jak z toho ven.Dale by me zajimalo otazka krtu.Uvazoval jsem o tom, ale vubec nevim jak,co, a kde se to ma stat.Doufam ve Vasi odpoved. Diky.

1174.
Datum zveřejnění: 21.5.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 4138
Otázka:
Znovu Vás zdravím a děkuji za odpověď na mou otázku týkající se misií v Indii. Chtěla bych jen dodat, proč si myslím, že je pro českého občana dobré, aby jel na misie. Myslím, že v naší zemi spousta lidí naříká, jak se máme špatně a jak jsme na tom zle, ale problém je v tom, že se srovnáváme s blahobytnějšími zeměmi, a ne s těmi chudšími. Chtěla bych strávit rok v zemi, kde lidé žijí v chudobě a bídě a kde se i střetává vícero náboženství, jednak proto, že si mnyslím, že to těm lidem trošku dlužím, něco pro ně udělat, a taky, abych si konečně uvědomila, jakou výsadu mi Bůh dal, že žiji právě v této zemi. Já neodmítám nutnost evangelizace v České republice, ale myslím, že se člověku hodně změní pohled na život, když pozná `jiný svět`. Co si o tom myslíte Vy?

1175.
Datum zveřejnění: 29.6.2006
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4138
Otázka:
Prosím o vysvětlení 6.kpt.Židům, verš 4-7.
Děkuji


1176.
Datum zveřejnění: 27.5.2003
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 4136
Otázka:
Zdravím, chci se zeptat jestli v ČR existuje něco jako "malý seminář" - tedy střední škola pro budoucí seminaristy.
Díky za odpověď! Tomáš

1177.
Datum zveřejnění: 16.1.2007
Rubrika: Katolická církev a církve, Duchovní život
Počet shlédnutí: 4135
Otázka:
Potřebovala bych zjistit nějaké informace k nadcházejícímu týdnu modliteb za jednotu křesťanů. Proč se připomíná toto téma a jak týden probíhá? Existuje nějaký seznam modliteb nebo nějaké články, kde bych se mohla něco dozvědět?

1178.
Datum zveřejnění: 1.3.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 4133
Otázka:
Četla jsem už několikrát v duchovní literatuře pojem "dělat apoštolát" a tomuto termínu moc nerozumím. Pochopila jsem, že apoštolát může dělat každý člověk, v jakémkoliv věku. Ale co to přesně znamená? Něco jako evangelizovat? Nevím si s tím rady. Chtěla jsem Vás poprosit, zda byste mi to mohli trochu osvětlit. Děkuji, Dana

1179.
Datum zveřejnění: 11.10.2004
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 4126
Otázka:
Rad bych vedela, proc v liturgii hodin jsou v zalmech vypusteny nektere verse - jen namatkou Z20(21);30(31);34(35);58(59)142(143) ... Chapu, ze Cirkev muze urcit, jake biblicke texty (zalmy) budou obsahem liturgickych modliteb,muze vsak takto z celku zalmu vypustit treba 4-5 versu z prostred zalmu a tim zmenit cely jeho smysl.Domnivam se, ze takto manipulovat s Bozim slovem nelze a nema na to opravneni ani Cirkev.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1161-1180  1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář