katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis nejčtenějších otázek

Předchozí stránka   Další stránka  

Pořadí:
480.
Datum zveřejnění: 17.6.2002
Rubrika: Ostatní
Počet shlédnutí: 5650
Otázka:
Dobrý den, ráda bych se zeptala, proč církevní hodnostáři, kteří chtějí následovat Krista, žijí v takovém přepychu a blahobytu a schraňují majetek, když Ježíš byl chudý? A dále bych se ráda zeptala, proč v 15. století církev upálila Mistra Jana Husa, upalovala "čarodějnice" a vůbec diktovala lidem, jak mají žít, když se jí nelíbilo, že někteří lidé mají jiný názor než ten, který církev označila za jediný správný? Ráda bych upozornila, že nejsem členkou žádné církve ani sekty, ale nepovažuji se za ateistu. Myslím si totiž, že člověk nemusí být členem církve, aby uvěřil v Boha. Domnívám se, že k Bohu vede přímá cesta. Mnohokrát děkuji za odpověď.

481.
Datum zveřejnění: 18.5.2001
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5648
Otázka:
chtěla jsem se zeptat, jak je to s papežstvím. Mluvila jsem s evangeliky a ti mi řekli, že Ježíš postavil svou církev na petrovem vyznáni, ne ne něm, že jeho předchozi jmeno znamenalo steblo, slama, a změnou jmena Ježíš vyjádřil, že od teď bude stát pevně na vyznání, že ježíš je Boží syn, spasitel. proč máme kněze, když v písmu je, že bůh z nás udělal královské kněžstvo, proč se lidé v katol. církvi dělí na laiky a ...nevim, jak se tomu říká, vždyť Ježíš hledá učedníky... proč neomylnost papeže, když někteří vyhlásili hereze - v dějinách, byli pro vraždění židu.... kde je ta neomylnost. odpouštění hříchů jen ve zpovědi? víra zbavuje hříchů. vírou jste spaseni...nikdo nevejde do božího království než skrze mě. nač prosit o odpustky, když Ježíš už podal dokonalou oběť a není třeba už žádné oběti. v něm bylo všechno dokonáno. proč očistec, když jsme vírou v Ježíše Krista očištěni, jeho krví prolitou na kříži. Uvědomuju si, že citace nejsou přesné z bible, možná se mýlím, otázek jsem napsala mnoho, ale opravdu mě zajímá pravda. p.s.když se tak koukám, tak mi to v církvi přijde jako novodobé zákonictví, musíš dělat dobré skutky, aby ses líbil bohu, jdi ke zpovědi, aby jsi byl čistý a mohl přijít k bohu, ale k Bohu můžeme jen skrze J.K. a jak je to s eucharistií? Vždyť už oběť byla jednou vykonána. tak kněz přece Ježíše znovu neobětuje. tomuto opravdu nerozumím. Prosím jen mi nedávejte radu, abych si přečetla katechismus. Předem moc děkuji a omlouvám se za takové množství otázek. Kristýna

482.
Datum zveřejnění: 25.6.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5647
Otázka:
Přemýšlím nad otázkou vyslyšení proseb. V Mt je psáno: "tlučte a bude vám dáno, proste a dostanete" a další např: když se 2 nebo 3 shodnou na něčem, Bůh jim to dá... aj. Pak ale čtu, jak Ježíš prosí v Getsemanech - je-li možné ať mě mine tento kalich a následně na kříži volá "Bože můj, proč jsi mě opustil?" Připadá mi to, jako paradox - na jednu stranu je v evangeliu neustále opakováno, abychom prosili, že dostaneme, ale ve skutečnosti ať prosíme, jak chceme, tak platí "ne jak já chci, ale jak ty chceš", takže pokud není Boží vůle, aby se něco stalo, tak se to nestane, i kdybychom se uprosili. Má tedy nějaký význam prosit o něco? A dál se chci zeptat, jak chápete větu "Bože můj, proč jsi mě opustil?" - je k ní nějaký výklad? Když jsem před nedávnem dostala pěknou ránu od Boha (prosila jsem, aby se něco neuskutečnilo, pokud mi to ublíží, ale stalo se), nedokázala jsem nic jiného, než se ptát Boha "Proč?", vzhledem k tomu, že byly zrovna velikonoce, hodně jsem soucítila s větou "Bože můj proč jsi mě opustil?" Chápala jsem to ale pouze jako otázku "Proč se to stalo, když já Tě tolik miluji - a nic se na tom nezmění, i když jsi mi takhle ublížil?". Někdy fakt nechápu, proč mi Bůh neustále ubližuje, když ví, že se nic na mém vztahu k němu nezmění.

483.
Datum zveřejnění: 25.3.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5645
Otázka:
Je možné být pokřtěn více než jednou? Vždycky jsem se domníval že nikoliv, ale v knize "T.Mertona: Sedmistupňová hora" autor píše, že byl pokřtěn jednou jako dítě z vůle rodičů (str. 10) a podruhé již jako dospělý, z vlastní vůle (str. 177 a další). Také by mne zajímalo, zda obnova křestního slibu při mši svaté má charakter očištění od hříchu, např. jako svátost smíření, a nebo má jen symbolický charakter?
Děkuji.

484.
Datum zveřejnění: 20.10.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet shlédnutí: 5635
Otázka:
Vážení, já i moje přítelkyně jsme věřící, avšak ani jeden z nás nejsme pokřtěni, ani nejsme členy žádné církve. Přesto bychom rádi uzavřeli církevní sňatek. Máme vůbec nějakou možnost, a pokud ano, co pro to máme udělat. Cítíme, že pouze sňatek před Bohem je jediné opravdové spojení muže a ženy.

485.
Datum zveřejnění: 17.9.2003
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5633
Otázka:
Je Bůh nějak přítomen i v pekle?

Dík za odpověd (doufam, ze se ji jeste doziju)

486.
Datum zveřejnění: 8.8.2003
Rubrika: Církevní právo
Počet shlédnutí: 5633
Otázka:
Kdo to byl arcijáhen?

487.
Datum zveřejnění: 15.10.2001
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5625
Otázka:
Je hříchem to, když jsem rozhodnut nějaký hřích spáchat, ale z nějakého důvodu ke spáchání nedojde? Př: Chci ukrást peníze, ale žádné na tom místě nejsou, o čemž jsem před tím nevěděl?

488.
Datum zveřejnění: 12.10.2006
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Počet shlédnutí: 5624
Otázka:
Dobrý den,
mám otázku ohledně hříchů. Ty se dělí, jak známo na lehké a na těžké. Já ale dodnes nevím, které jsou ty těžké a které ty lehké. A u kterých není nutná zpovědˇ, ale stačí upřímná lítost. Můžete mi, prosím, poradit? Děkuji

489.
Datum zveřejnění: 21.2.2002
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5623
Otázka:
V diskuzi na otázce 527 jsme narazili na problém: "Matouš 28:19 mluví o křtu ve jméno Otce ,Syna i Ducha. Copak je Otec Jméno? Copak je Syn jméno? Copak je Duch jméno? Ježíš to je jméno! je to jméno Otcovo,které mu dal!" Mě nikdy nenapadlo, že by Otec, Syn a Duch Svatý nebyla vlastní jména Božských osob. Je to tak správně? A kam zařadit jméno Ježíš? Děkuji.

490.
Datum zveřejnění: 9.4.2003
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5619
Otázka:
Proc veskera cirkev vymazala evangelium sv.Magdaleny,kteraz to byla ona tim milovanym zakem?V bibli se popisuje situace po vzkriseni Jezise Krista,pritomnost Marie Magdaleny a milovaneho zaka velice nejasne.Dle mne je to dokonce zamerne tak pomichane,aby to navadelo,ze se tam jedna o dve osoby,ze milovany zak je Jan a pak uz jen Marie.V tom mne take ^podporuje vypis,kdy milovany zak sedel Jezisovi na kline,kdy Jezis polibil milovanyho zaka na usta...Ackoliv skutecne nemam nic negativniho proti homosexualum,v tomto pripade mi takoveto zamereni na Jezise nesedi.Nicmene mohu dodat,ze ev.Marie Magdaleny mi pripada nejlogictejsi ze vsech ostatnich,nejpravdivejsi, a dokonce mne prave toto ev.pomohlo se dostat z depresi.POkud mi hodlate odpovedet jakkoliv,dovolim si podotknout,ze jsem uz davno pripravena na obzalobu, jako ze sbiham z cesty,ze se mylim apod.Ja se pouze divam na konkretni vysledek na sobe same,ktery je positivni,lasku k Jezisovi nosim stale v srdci a mnohe otazky mam zodpovezeny.Ale proc to ev.M.Magdaleny neni v bibli?Proc se tam skoro vubec nic o ni nepise,ackoliv to byla osoba Jezisovi nejblizsi?Mam si opravdu myslet ze je toto zamerne zatajovano?

491.
Datum zveřejnění: 16.1.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5614
Otázka:
Hezký den,
rád bych znal Váš názor na rozdíl mezi zpovědí a psychoterapií, v obojím přece lze zažít pocit odpuštění, otevření prostoru pro znovupovstání apod., protože Bůh nemá jinou šanci, než s člověkem být a rozmlouvat skrze něho samého, tzn. včetně jeho psychologické roviny. Druhá otázka s tím spojená je, proč kněží nemají povinnost projít např. dlouhodobým sebezkušenostním psychoterapeutickým výcvikem, protože i když bych snad mohl v učitém smyslu chápat rozdíl mezi knězem a terapeutem (myšleno ve zpovědi, nehovořím např. o eucharistii), kněz velmi výrazně s lidskou psychikou pracuje, k čemuž by měl mít nejen profesní dovednosti, ale i sebezkušenost a zralost, náhled apod. K všemu uvedenému by mohl takovýto výcvik pomoci a vše uvedené u značné části kněží postrádám.
Díky za odpověď.

492.
Datum zveřejnění: 14.11.2002
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 5608
Otázka:
Ekumena
Mám dotaz ohledně současného ekumenického hnutí. Jsem evangelík a líbí se mi text Charty ekumeniky, kterou za ŘKC podepsal váš kardinál Vlk. Od katolíků ale občas slyším názory, že ekumenické hnutí je vlastně požadavek na nás protestanty, abychom se vrátili do ŘKC, protože jsme heretici. To je ale v rozporu s Chartou ekumenikou. Chtěl bych v tom jako protestant mít jasno. Jaký je tedy vlastně oficiální pohled ŘKC na současné (a snad i budoucí) ekumenické hnutí.
Díky za odpověď.

493.
Datum zveřejnění: 23.1.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet shlédnutí: 5607
Otázka:
Zamýšlela jsem se nad problémem "syndromu vyhoření" u kněží a laiků pracujících v pastoraci a s tím souvisejících oblastech (nemocnice, školy, hospici..)
Tento syndrom s sebou nese pocit nesmyslnnosti, beznaděje a bezmoci, vyčerpanosti a vede k apatii a rezignaci; v publikacích je charakterizován především zhoršením pracovního výkonu, nezájmu o lidi,zhoršení vztahů, izolaci.. U křesťana se toto vyhoření prohlubuje ještě o duchovní dimenzi - zhoršení vztahu k Bohu; až k jakémusi vyhoření duchovnímu. Tak vzniká začarovaný kruh - křesťan, který není schopen pro svou "službu - pastoraci" čerpat sílu od Boha, vysává sám sebe a tedy nutně musí vyhořet i profesně - nutně dochází k pocitu selhání, vlastní nedokonalosti, malosti, neschopnosti...
Pastorační činnost v církvi a ve světě vůbec obsahuje vlastně všechny rizikové faktory napomáhající rozvoji tohoto syndromu. Stojíme stále tváří v tvář skutečnosti, že nejsme a nemůžeme být Spasiteli a přitom máme stát tváří v tvář utrpení a "vidouce - vidět - jednat, nést kříž..."
Vím, že to co jsem tu napsala jsou jen neucelené útržky myšlenek. Nechci tady dál rozebírat své úvahy. Jde mi o to, že se nás - křesťanů tento problém bezprostředně dotýká, protože křesťan má hořet. Zapaluje nás sám Bůh, ale pokud tento oheň nebudeme živit, shoříme a z naší víry zbyde jen popel. Stává se to. Někdy prostě není dost dřeva.
Zajímá mě co dělat v okamžiku,kdy vidíme, že místo plamenů zůstává jen hromada žhavého popela. Je třeba reagovat dřív než vyhasne úplně a rozfoukat ho, přiložit.
Zajímalo mě, co k tomuto tématu najdu na "církevních internetových stránkách", ale nenašla jsem prakticky nic. Mohli byste mi prosím
napsat něco o tom,jak reagovat a zacházet s lidmi v tomto stavu, abychom nenadělali víc škody, než užitku. Jde mi hlavně o pomoc z pastoračního úhlu pohledu; o příklady a varianty praktických postupů,kterými je možno pomoci - kde sehnat polínka a naštípat dříví na podpal, nebo alespoň ukázat k tomuto dřevu cestu...

494.
Datum zveřejnění: 20.7.2001
Rubrika: Věrouka
Počet shlédnutí: 5604
Otázka:
Jaký je rozdíl mezi Biblí a Kralickou biblí? V jakém jazyce byl podklad v obou případech? Může číst Bibli každý člověk? Děkuji za odpověď.

495.
Datum zveřejnění: 20.9.2007
Rubrika: Věrouka, Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 5604
Otázka:
Dobrý den.
Chtěl jsem se zeptat. Čtu jednu knížku, ve které je zmínka o sv. Tomášovi a jeho evangeliich. O nichž nemá veřejnost takřka žádnou povědomost. Dnes se zdá že Tomášovo ev. obsahuje velmi závažná svědectví o Ježíši. Co je na tom pravdy? Děkuju z odpověď

496.
Datum zveřejnění: 14.11.2001
Rubrika: Etika a morálka, Ostatní
Počet shlédnutí: 5598
Otázka:
V Sauně na Primě se mluvilo o pornografii. Na závěr řekl Dr. Uzel, že kritériem pro posuzování, co je a co není pornogrfie, je i užívaný typ sexuologie, který jako východisko může být různý. Jako příklad přísné sexuologie uvedl sexuologii katolickou. To mě zarazilo, a tak bych se chtěl zeptat:
1) je možné, aby sexuologie byla jiná pro nevěřící a jiná pro věřící?
2) existuje-li katolická sexuologie, existuje také protestantská?
Děkuji za odpověď. Ruda

497.
Datum zveřejnění: 11.5.2005
Rubrika: Biblistika
Počet shlédnutí: 5597
Otázka:
Pekny den. Pripravujem sa na prijatie sviatosti birmovania a potrebovala by som vediet, ako sa ma sucasny veriaci pozerat na problem Galilea Galileiho, ako ma branit Cirkev v porovnani s tym, co sa stalo v minulosti, kde je vlastne pravda. A taktiez Giordana Bruna. Dakujem vopred za odpoved.

498.
Datum zveřejnění: 25.3.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet shlédnutí: 5591
Otázka:
Když se laici denodenně přesvědčují, že Katolická církev potřebuje zásadní reformu, reformu bezodkladnou a ne pouze kosmetickou, reformu ve všech jejich oblastech, ptám se: Co mají dělat? Podotýkám, že se jedná o katolické laiky, hluboce věřící, kteří nechtějí církev ničit, ale očistit od nánosů historie, přiblížit ji Kristovu učení a přiblížit ji dnešnímu člověku.

499.
Datum zveřejnění: 1.8.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet shlédnutí: 5581
Otázka:
Dobry den,
chtel jsem se zeptat, zda je foceni aktu ci samotne jejich prohlizeni hrichem dekuji nashledanou

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   481-500  520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář